Merkel, fragilizată de alegerile de duminică. Extrema-dreaptă e pe cai mari

13 Mar 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Merkel, fragilizată de alegerile de duminică. Extrema-dreaptă e pe cai mari


Una peste alta, cancelarul german Angela Merkel iese slăbită din acest scrutin. Este o duminică neagră, o zi de coşmar pentru Merkel, după cum notează deja unele mijloace de informare germane, din cauza puternicei creşteri a populiştilor.
Partidul extremei drepte AfD, cu discursul său antiimigraţie, realizează cifre importante, de circa 16% în medie. Pentru un partid care acum trei ani aproape că nu exista, sunt cifre considerabile, scrie lefigaro.fr.
Aceste alegeri sunt un avertisment pentru cancelar şi politica sa în domeniul migraţiei, care este din ce în ce mai contestată, inclusiv în propria tabără.
În fieful lor din Baden-Wurtemberg, conservatorii au fost devansaţi de Verzi, cu 30,3% faţă de 27%, potrivit primelor rezultate la închiderea urnelor. Este un succes istoric pentru ecologişti şi o derută pentru CDU, care a pierdut 12 puncte faţă de alegerile precedente din 2011. AfD, cu 15,1%, a reuşit să devanseze SPD, umilit, la 12,7%. În Rhenania-Palatinat, CDU a primit un duş rece: cu 36,3% faţă de 31,8%, social-democraţii păstrează această regiune care părea pierdută acum câteva luni.
AfD reuşeşte să urce pe locul trei, cu 12,5%. În Saxonia-Anhalt, dacă CDU evită deruta, cu 29,8%, stânga e măturată: AfD se impune ca a doua forţă, cu 24,2%, în faţa celor de la Die Linke (16,3%) şi SPD cu 10,7%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră