Guvernul german va bloca dreptul imigranților UE de a solicita ajutor de stat după 6 luni

20 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
Guvernul german va bloca dreptul imigranților UE de a solicita ajutor de stat după 6 luni

Tribunalul Național pentru Muncă și Probleme Sociale a decis la începutul lunii decembrie că orice cetățean din UE care se află pe teritoriul Germaniei de șase luni este îndreptățit să primească ajutor de stat, indiferent că lucrează sau nu, indiferent că a contribuit vreodată la sistemul de asigurări sociale sau nu. 

Veste proastă însă pentru cetățenii români care își frecau deja mâinile de bucurie. Ministrul Muncii din Cabinetul Angelei Merkel este decis să blocheze această posibilitate.

“Exista clar cadrul legal pentru a acționa. Trebuie să protejam autoritățile locale de obligația nelimitată de a avea grijă de imigranții UE aflați în dificultate”, a declarat ministrul Andrea Nahles, pentru Rheinische Post.

“O să pot să vă spun cum va arăta această lege abia după ce vom primi întreaga motivare a sentinței dictate de instanță. Cu siguranță vom ajunge rapid la un acord în cadrul Guvernului.

Am eliberat conștient autoritățile locale de astfel de probleme, pentru a le da noi sarcini în privinta refugiaților. Acum nu vrem ca probleme noi să vină pe ușa din dos”, a adăugat Nahles.

Citeşte şi: "Am fost exploatati si vanduti ca niste sclavi”. Povestea lui Andrei si a Andreei, plecati pentru bani in Germania

Instanța a decis că persoanele care nu au lucrat niciodată în Germania nu au dreptul să primească asigurarea de bază Hartz IV, însă, dacă locuiesc de șase luni pe teritoriul Germaniei, atunci au dreptul să solicite ajutor de la stat. Acest ajutor este plătit de autoritățile locale.

Citeşte şi: Mii de români riscă să rămână fără asigurarea Hartz IV în Germania

Cunoscut pentru ostilitatea față de imigranți și refugiați, CSU, partidul din coaliția guvernamentală, a salutat inițiativa ministrului Nahles (SPD).

“Este de datoria noastră să apărăm autoritățile locale și țările de proveniență ale imigranților. Orice altă decizie ar fi o povară pentru sistemul nostru social și ar provoca o emigrație în masă din țările de origine. Practic, ar fi un apel pentru migrația sărăciei. Asta trebuie să blocăm neapărat”, a declarat unul dintre liderii CSU, Gerda Hasselfeldt.

Alte stiri din Externe

Ultima oră