Reacții după decizia Germaniei de a acorda ajutor social după 6 luni de ședere: Toată România râde de noi

15 Dec 2015 | scris de Istvan Deak
Reacții după decizia Germaniei de a acorda ajutor social după 6 luni de ședere: Toată România râde de noi

Decizia Tribunalului pentru Muncă și Probleme Sociale din Kassel de a impune statului german să plătească ajutor social imigranților după doar șase luni de sedere a generat un val de reacții în Germania.

Ecouri pozitive au venit dinspre revista ”Spiegel”. Într-un editorial intitulat “Vă îmbrățișez, dragi români”, Jan Fleischhauer consideră că decizia tribunalului a declanșat “o revoluție socio-politică”. 

“Fiecare străin dintr-un stat UE, care trăiește de mai bine de șase luni în Germania este îndreptățit să primească ajutor social. Această decizie va spori atractivitatea Germaniei”, subliniează jurnalistul.

El amintește că decizia istorică a venit în urma unei plângeri formulate de un bărbat român, căruia i s-a refuzat asigurarea de bază Hartz IV, deși el a invocat că a căutat un loc de muncă și nu are din ce să își întrețină soția și cei doi copii.

“Nimeni nu i-a spus sau nu l-a interesat că în Germania n-ai cum să susții o familie cu patru membri vânzând ziare pe stradă. Datorită lui, acum fiecare cetățean român are posibilitatea să încaseze după doar șase luni aproape dublu cât un profesor sau un inginer în România”, mai scrie sursa citată.

După ce a anunțat că acest verdict este practic ”un îndemn la imigrație”, cotidianul Merkur din Munchen solicită părerea parlamentarului german de origine română Bernd Fabritius.

“M-a șocat vestea. Până și românii râd de noi. Nimeni nu înțelege această deschidere exagerată a statului social german. Un profesor încasează în România 250 de euro. Acum, oricine își poate lua copiii și după a șaptea lună de stat în Germania va încasa ajutor social.

Nimeni nu înțelege acest semnal. Există o teamă pentru o emigrație în masă din România. Ce motivație să ai să mai rămâi la salariile actuale, când poți să iei dublu fără să faci nimic în Germania?”, a declarat Fabritius.

El atrage atenția Guvernului român să blocheze această iminentă emigrație în masă. “Guvernul trebuie să ofere perspective oamenilor în propria lor țară prin dezvoltarea unui nivel salarial atractiv, o piață a muncii care să nu fie periclitată de concurența sistemului social german. Cât privește atribuțiile Germaniei, trebuie verificat în fiecare caz în parte dacă se confirmă șederea stabilă, altfel trebuie să modificăm legea”, a adăugat parlamentarul CSU.

Nu puteau lipsi reacțiile din landul Bavaria, fieful CSU, cunoscut pentru politica sa antirefugiați și antiimigranți.
Ministrul Muncii din Bavaria a solicitat înăsprirea legilor privind ajutorul social pentru imigranții din UE.
“Trebuie să luam în calcul că această sentință va deveni cunoscută și în România și Bulgaria și va crește imigrația în sistemul nostru social din aceste țări. Am vorbit cu ministrul Muncii de la Berlin și am rugat-o să facă ceva în regim de urgență”, a declarat Emilia Muller (CSU), pentru Stuttgarter Zeitung.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră