UPDATE. Gaze lacrimogene și tunuri cu apă contra refugiaților, la granița sârbo-ungară. Refugiații forțează intrarea, 20 de polițiști ungari răniți

16 Sep 2015
UPDATE. Gaze lacrimogene și tunuri cu apă contra refugiaților, la granița sârbo-ungară. Refugiații forțează intrarea, 20 de polițiști ungari răniți
Poliția ungară a făcut uz de gaze lacrimogene după ce a fost ținta unor atacuri cu pietre și sticle din partea imigranților masați de partea sârbă a gardului de securitate care separă cele două țări, la Röszke, relatează Sputnik. Poliția ungară a făcut uz și de tunuri cu apă.

Într-un comunicat oficial, poliția ungară a declarat că un grup de imigranți a reușit într-o primă fază să treacă de gard, la postul Röszke II.

”Poarta este înlocuită acum de mai mulți polițiști. Poliția protejează frontierele Ungariei și ale UE, respectând legile și principiul proporționalității”, afirmă textul.

Circa 500 de imigranți se aflau la fața locului după-amiază, dintre care 300 participând la violențe, strigând ”Libertate, libertate!”.

Două elicoptere ungare, unul al Armatei, altul al poliției, survolează zona.

Acesta este primul incident de acest tip constatat de când Budapesta a închis frontiera sârbă pentru refugiați în noaptea de luni spre marți.

UPDATE

Ungaria a informat Serbia că a dispus închiderea pentru 30 de zile a punctului de trecere a frontierei de la Roszke-Horgos, a anunțat miercuri Ministerul de Externe sârb, după ce în zonă au avut loc ciocniri între migranti si politia ungară, transmite Reuters.

Roszke-Horgos este unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei dintre Serbia si Ungaria. 

De asemenea, autoritățile de la Budapesta au cerut Serbiei să acționeze contra migranților care ''atacă'' poliția ungară la granița comună. 

''Un grup de migranți agresivi atacă poliția ungară cu pietre și bucăți de beton'', a declarat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, pentru postul public de televiziune. 

''Acest atac vine din Serbia, de pe teritoriul sârb. De aceea, i-am cerut ferm omologului meu sârb să le ceară autorităților sârbe să acționeze imediat împotriva acestui grup de migranți agresivi'', a spus șeful diplomației ungare. 
 

UPDATE

Refugiații au reușit, în ciuda gazelor lacrimogene și a tunurilor cu apă folosite utilizate de forțele de ordine, să forțeze trecerea. Situația a degenerat, bilanțul provizoriu al confruntărilor fiind de 20 de răniți de partea forțelor de ordine ungare.
 





Alte stiri din Externe

Ultima oră