Finlanda s-a supărat că Suedia nu verifică actele de identitate ale refugiaților

10 Sep 2015
Finlanda s-a supărat că Suedia nu verifică actele de identitate ale refugiaților
Finlanda a criticat compania de căi ferate a Suediei pentru că le-a permis solicitanților de azil să intre în Finlanda și Norvegia fără să le verifice cărțile de identitate, un semnal al răspândirii printre țările nordice a tensiunilor privind controalele la frontieră și refugiații, informează Reuters.

Mii de refugiați din Orientul Mijlociu călătoresc spre țările nordice în căutare de azil, în special în Suedia, care are una din cele mai deschise politici din Europa privind imigrația. Spre deosebire de Suedia — care acordă automat permise de ședere permanentă sirienilor—, Finlanda și Danemarca și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu valul de refugiați.

"Nu se poate ca în Suedia, care este țară membră a UE și a spațiului Schengen și semnatară a Regulamentului Dublin, supervizarea să nu funcționeze așa cum s-a convenit", a declarat ministrul finlandez de interne Petteri Orpo în parlament, potrivit agenției de știri STT.E.

Un purtător de cuvânt al companiei suedeze de căi ferate SJ a spus că au schimbat regulile temporar astfel încât actele de identitate să nu mai fie verificate, pentru a le permite refugiaților să poată călători. Anterior, a călători fără act de identitate presupunea achiziționarea unui bilet mai scump.

Alte stiri din Externe

Ultima oră