FALS ORDINAR. Cum a ajuns uciderea unei fetițe să fie folosită ca propagandă antiimigranți

30 Sep 2015
FALS ORDINAR. Cum a ajuns uciderea unei fetițe să fie folosită ca propagandă antiimigranți
Titlul unui articol al postului France 3 Nord Pas-de-Calais, consacrat uciderii lui Chloe, o fetiță de 9 ani, de către un cetățean polonez, a fost modificat pentru a stigmatiza imigranții: suspectul a devenit brusc un imigrant! Totul a început joi, 10 septembrie, în redacția France 3 Nord Pas-de-Calais. În timp ce echipa care se ocupă de site-ul redacției analiza statisticile de trafic, se constată o anomalie: un articol vechi de 5 luni realiza un record de audiență.

Articolul respectiv, consacrat unei crime sordide – uciderea unei fetițe de 9 ani, Chloe, de către un cetățean polonez în Calais – era din data de 16 aprilie 2015.

Traficul pe care articolul îl făcea tocmai acum a suscitat curiozitatea redacției. Articolul acumulase 80.000 de vizite într-o singură zi, a explicat un jurnalist de la France 3 Pas-de-Calais pentru BFM TV.

”Tastând câteva cuvinte-cheie pe rețelele de socializare, am dat peste o captură de ecran a unei postări de la Facebok”, explică jurnalistul.

Titlul originar al articolului, ”Chloe, răpită, ucisă și violată la Calais: un suspect a mărturisit”, a fost transformat pe rețeaua de socializare în ”Chloe, răpită, ucisă și violată la Calais de un imigrant”!

Redacția este imediat scandalizată și simte nevoia, cum era și normal, să ofere explicații cititorilor. Așa că France 3 Nord Pas-de-Calais a publicat un articol explicativ referitor la falsul postat pe rețeaua de socializare.

”Astfel de manipulări sunt extrem de simplu de realizat pe Facebook, pentru că un titlu de articol postat pe pagina proprie poate fi rescris în totalitate. Pentru scepticii care s-ar îndoi de buna noastră credință, vă invităm să priviți data și ora apariției articolului nostru, care nu a mai fost editat de la 16 aprilie 2015, la ora 12:37”, se arată pe site-ul France 3.

Dar, cum această informație are șanse mult mai mici de a ajunge sub ochii celor care deja au accesat postarea cu falsul ordinar, probabilitatea ca oamenii să înțeleagă de cât de mult discernământ este nevoie atunci când citești informații pe Internet este destul de mică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră