Exit-poll. Rumen Radev, candidatul socialist, a câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria

13 Noi 2016 | scris de Cristi Semeghin
Exit-poll. Rumen Radev, candidatul socialist, a câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Potrivit unui sondaj de Alpha Research, Radev a acumulat 58,1% din voturi, iar contracandidata sa Ţeţka Ţaceva, susţinută de partidul de guvernământ de centru-dreapta obţinând 35,3% din voturi. Potrivit unul alt exit-poll, realizat de Gallup, Radev a obţinut 58,5% din sufragii, iar Ţaceva 35,7%.

Rumen Radev, în vârstă de 53 de ani, este fostul comandant al aviaţiei militare bulgare și are o carte de vizită impresionantă - absolvent cu nota zece al școlii superioare de piloţi militari şi cel mai bun cursant străin în academia militară Maxwell. În diploma obținută la academia americană se menționează că Radev este un lider strategic al viitorului.

Radev a surprins în momentul în care a declarat că peninsula Crimeea aparţine de fapt Rusiei şi că Uniunea Europeană trebuie să renunţe la sancţiunile adoptate împotriva Moscovei. A subliniat, însă, că apartenenţa Bulgariei la UE şi NATO nu este pusă sub semnul întrebării.

Analiştii avertizează că Radev nu va fi un simplu executant al ordinelor partidului, ci că va promova mai degrabă un naţionalism de tipul celui practicat de Victor Orban în Ungaria.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunțat că va prezenta demisia cabinetului pe care îl conduce, respectând declarațiile date în timpul campaniei electorale, când afirmase că intenţionează să se retragă de la conducerea Executivului în cazul în care Ţeţka Ţatceva, candidata la preşedinţie pe care o susţine partidul din care provine, va pierde cursa în favoarea candidatului sprijinit de socialişti.

Alte stiri din Externe

Ultima oră