Eroul anonim de la Berlin. Cum a ajutat la prinderea atacatorului

20 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
Eroul anonim de la Berlin. Cum a ajutat la prinderea atacatorului


Trupele speciale au pătruns luni seară într-un lagăr de refugiaţi din Tempelhof, de unde provine atacatorul. Lagărul se află pe teritoriul fostului aeroport Tempelhof.

Patru persoane au fost interogate în timpul acţiunii de acolo, dar nimeni nu a fost reţinut, scrie Die Welt.

Cine este atacatorul

Suspectul, cel care se afla la volanul camionului, ar fi un imigrant pakistanez, care a intrat la 16 februarie 2016 în Germania şi s-ar afla deja în baza de date a poliţiei germane pentru delicte minore. EL NEAGĂ TOATE ACUZAŢIILE, potrivit presei germane.

El a ajuns în Germania pe ruta balcanică. Pakistanezul este născut la 1 ianuarie 1993.

Datele GPS ale camionului ucigaş, susţine proprietarul acestuia, arată că vehicolul a fost pornit de mai multe ori începând cu ora 16:00.

Presa poloneză susţine că răpitorul ar fi încercat în mod repetat să pornească TIR-ul. La ora 19:45, vehicolul a părăsit definitiv poziţia din Berlin.

El ar fi trebuit să plece abia marţi dimineaţă cu un transport de oţel spre Italia.

Persoana care se afla pe locul din dreapta şoferului şi care a fost găsită decedată, se pare că împuşcată în cabina TIR-ului, este chiar vărul proprietarului camionului.

Proprietarul a încercat să îl contacteze pe vărul său în mod repetat, începând cu ora 16.

Cazul a fost preluat de Procuratura Generală din Karlsruhe, scrie Focus.

Cum a fost prins

Prinderea atacatorului a fost posibilă doar datorită curajului unui martor ocular, care efectiv a fugit după şoferul ucigaş. El a ţinut permanent legătura cu poliţia. Martorul a fugit după atacator circa 2 kilometri, spre Siegessaule, unde forţele de ordine au reuşit să îl reţină pe atacator.

La circa doi kilometri de piața de Crăciun, în apropierea Coloanei Victoriei, la Tiergarten, marele parc central din Berlin, mai mulți agenți l-au reținut pe șofer, singurul arestat pentru aceste fapte calificate de Ministerul de Interne federal drept atentat.

prinderea

Scenariul a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al poliţiei berlineze, Winfrid Wenzel, care a vorbit despre „un erou, care doreşte să îşi păstreze anonimatul”.

TIR-ul a pătruns circa 50-80 de metri în mod şerpuit printre căsuţele din Târgul de Crăciun, mai scrie presa germană.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor susţine că la faţa locului erau scene greu de descris: lumea ţipa după ajutor, dar echipele de intervenţie sosite imediat erau în imposibilitatea de a acorda ajutor pentru toţi cei care aveau nevoie, în acelaşi timp.

Măsuri de securitate

După incidentul de la Berlin, autorităţile locale din Dresda au decis să securizeze perimetrul Târgului de Crăciun cu blocuri din beton.

De altfel, securitatea târgurilor de Crăciun a fost sporită şi pe întreg teritoriul Franţei, după tragedia de la Berlin, după cum scrie presa franceză. Tot presa din Hexgon este şi cea care acordă spaţii largi evenimentului de la Berlin, căci asemănarea cu tragedia de la Nisa, în care 88 de oameni au fost ucişi de un camion intrat în mulţime, la 14 iulie, este imensă.

Televiziunile publice, din nou puse la zid

În Germania, însă, nemulţumirile legate de posturile de televiziune publice au revenit pe tapet, căci ARD şi ZDF s-au mişcat din nou cu încetinitorul în relatarea faptelor şi transmisii live. Până şi CNN a avut intervenţie live de la faţa locului mai rapidă decât ARD şi ZDF!

Nu este prima oară când presa germană are o asemenea lentoare în abordarea unor chestiuni fierbinţi de actualitate. La Revelionul de anul trecut, când la Koln s-au înregistat zeci de cazuri de hărţuire a unor femei de către imigranţi, presa a avut nevoie de patru zile pentru a scrie ceva despre acele incidente. Ulterior, o crimă care a şocat Germania – uciderea unei studente de către un refugiat din Afganistan în vârstă de 17 ani – a fost şi ea relatată cu întârziere şi ignorată de posturile publice de televiziune până la un anumit moment.

Merkel e "şocată şi dezamăgită"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marți că este dezamăgită, șocată și tristă pentru ceea ce s-a întâmplat luni la Berlin.

Angela Merkel

Merkel a spus că trebuie să pornească de la premisa că incidentul de luni a fost un atac terorist. „Nu dorim să trăim cu teama că răul ne va paraliza”, a adăugat ea.

Cancelarul german a recunoscut că luni a fost „o zi grea” și că întreaga țară este unită în doliu. Această crimă va fi lămurită și pedepsită pe cât de sever permite legea, a mai spus ea, care a anunțat că se va deplasa la locul incidentului în cursul zilei.

Totodată, cancelarul german a mai spus că ar fi deosebit de respingător dacă atacatorul ar fi cineva care a primit protecție în Germania ca refugiat.

Partidul CSU solicită o discuţie imediată despre politica refugiaţilor în Germania, în urma evenimentelor de la Berlin. CSU doreşte să se discute deschis despre ce riscuri îşi asumă Germania prin primirea pe teritoriul său a atâtor refugiaţi.

Târgurile de Crăciun din Germania ar trebui să rămână deschise pe întreaga durată a sărbătorilor de iarnă, a mai spus ministrul de Interne, Thomas De Maiziere. În schimb, târgurile de Crăciun din Berlin vor rămâne închise în cursul zilei de marți, în semn de respect pentru victimele atacului de luni.

Emil Hurezeanu: Autorităţile de la Berlin nu au comunicat identitatea naţională a victimelor

"Autoritățile din Berlin nu au comunicat încă identitatea națională a morților și a răniților" în atacul cu camionul de la un târg de Crăciun din Berlin, a declarat marți, pentru AGERPRES, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, care a spus că o femeie din România a sunat la numărul de urgență de la Direcția Consulară spunând că fiica sa, despre care știa că s-ar afla în aceste zile în capitala germană, nu mai răspunde la telefon.

"Autoritățile din Berlin nu au comunicat încă identitatea națională a morților și a răniților. Răniții sunt răspândiți în mai multe spitale din Berlin. Se anunță o conferință de presă a ministrului de interne al landului Berlin, al senatorului pentru interne de aici, și a șefului poliției într-o oră. E posibil să aflăm mai multe lucruri", a afirmat Emil Hurezeanu, după ce luni seară un camion a intrat intenționat în mulțimea de la un târg de Crăciun din Berlin, 12 persoane pierzându-și viața și alte aproape 50 fiind rănite.

"Între timp, la Direcția Consulară, la numărul nostru de urgență, a sunat o persoană, o doamnă din România care nu-și găsește fiica. Fiica locuiește la granița cu Slovacia și își informase mama că intenționează să petreacă aceste zile la Berlin, inclusiv pentru târgurile de Crăciun. Fiica doamnei nu mai răspunde la telefon. Suntem în situația în care așteptăm toate aceste informații într-o oră — două ore, în conferințe de presă și prin canalele noastre obișnuite de comunicare cu autoritățile statului german", a mai spus ambasadorul României.

Alte stiri din Externe

Ultima oră