Încă o declarație marca Donald Trump: Japonia trebuie să dețină arma nucleară!

30 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Încă o declarație marca Donald Trump: Japonia trebuie să dețină arma nucleară!

Miliardarul a spus că protecția americană a Japoniei costă prea scump SUA.

"Cea mai mare parte a oamenilor nu știu că ne ocupăm de necesitățile militare ale Japoniei. Poate că trebuie făcută o schimbare. Pakistanul le are (arme nucleare). China le are. Multe alte țări le posedă. Ar fi mai bine dacă Japonia s-ar proteja ea însăși împotriva acestui nebun din Coreea de Nord", a afirmat Trump într-o emisiune la CNN, făcând referire la liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

"Nu ați prefera într-un fel ca Japonia să aibă arma nucleară când Coreea de Nord are arme nucleare?", a întrebat retoric Trump.

Declarații controversate a făcut Trump și într-un interviu pentru The New York Times, afirmând că ar fi dispus să retragă trupele SUA din Japonia și Coreea de Sud dacă aceste două state nu vor finanța în mai mare măsură găzduirea militarilor americani. În Japonia sunt desfășurați în jur de 50.000 de militari, iar în Coreea de Sud 28.500.

Într-o conferință de presă susținută luni la Tokyo, șeful de cabinet al premierului, Yoshihide Suga, a afirmat că nu există "nicio schimbare" în politica Japoniei de a nu deține, construi sau achiziționa arme nucleare, el reiterând că, indiferent cine va fi viitorul președinte al SUA, alianța cu Washingtonul va rămâne în centrul diplomației japoneze, fiind vitală pentru stabilitatea regională și mondială.

La rândul său, Coreea de Sud a declarat că nu există nicio modificare în angajamentul său față de tratatul de apărare reciprocă, ce statuează parteneriatul militar cu Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră