Săptămânalul Die Zeit scrie despre singurul pretendent la diploma de bacalaureat dintr-un sat românesc

02 Sep 2015
Săptămânalul Die Zeit scrie despre singurul pretendent la diploma de bacalaureat dintr-un sat românesc
Școală, bacalaureat, facultate, pare un traseu accesibil pentru orice copil din România, însă dacă privim gradul de alfabetizare din țară ne dăm seama că realitatea este cu totul alta.  

Jurnaliștii de la săptămânulul german Die Zeit au realizat un amplu reportaj în comuna Budila din județul Brașov. În centrul atenției este un tânăr de 17 ani, de etnie rromă, Petru (Petrică).

Un caz aparte, o mostră de voință și un exemplu pentru comunitatea din care face parte, fiindcă Petri, așa cum îl numesc nemții, este singurul din Budila care are șansa să obțină diploma de bacalaureat în acest an.

„În dimineața de dinaintea primului examen, Petri s-a așezat în genunchi în fața patului și s-a rugat. A cerut sprijin divin pentru a găsi răspunsurile corecte. A rostit rugăciunea în șoaptă, că să nu își trezească fratele cu care împarte patul și nici pe ceilalți doi care dorm în patul alăturat. Tatăl lor părăsise casa înainte să se crape de ziuă. Lucrează la o firmă de salubrizare”, scrie Die Zeit.

Mama îl îmbrățișează înainte de despărțire. „Ești un băiat deștept și o să reușești”, îi șoptește ea. Petri își ia cele trei pixuri, cumpărate special pentru examen, și pornește la drum.

„Petri aparține minorității rrome din Budila, un sat din România, aflat la marginea Carpaților. Cele mai multe căsuțe din sat au peste o sută de ani. Strada Principală este străbătută de un pârâu plin de sticle de plastic și de căruțe trase de cai.

Fiecare al treilea locuitor este minor. Puțini își încheie studiile, și mai puțini frecventează o școală din orașul Brașov. În ultimii ani o singură persoană a dobândit diplomă de bacalaureat. Ea este acolo, unde Petri visează să ajungă, la universitate”, notează sursa citată.

Mama lui a știut tot timpul că este un copil special. „Încă de la grădiniță era avid de cunoaștere, de aceea l-am trimis cu un an mai repede la școală. Nu vreau să își câștige existența la tăiat lemne în pădure”, spune ea.

În clasele primare era premiant, astfel că unul dintre profesori i-a recomandat să plece la Brașov. „Pentru prima zi de școală în oraș a primit un ghiozdan Spiderman. I-am dat pantaloni frumoși și o cămașă nouă. În fiecare zi ieșea la cinci din casă, însă nu a trebuit să îl trezim niciodată”, povestește mama.

Când prietenii îl chemau la fotbal, el prefera să rămână în casă și să învețe. La gimnaziu era singurul rrom din clasă. Mama lui spală trepte, curăță locuințe, spală vase, câteodată și 16 ore pe zi, totul cu un singur scop: „Copiii mei să o ducă mai bine decât mine, fiindcă și frații lui Petri îi calcă pe urme”.

„Este o ascensiune foarte rară în rândul rromilor. Nici o altă minoritate din Europa nu este atât de sistematic discriminată. 90% dintre rromii din România trăiesc în sărăcie, un sfert sunt analfabeți, iar un sfert dintre copii nu frecventează o școală. Uneori sunt înscriși în clase separate, cu rezultate mult mai slabe. Doar 10% ajung la un liceu și mai puțin de 1% la facultate”.

Părinții lui Petri vor să rupă acest cerc vicios al sărăciei. Surorile mamei gândesc însă altfel și nu își trimit copiii la grădiniță și școală. Fratele ei nici măcar nu știe să își scrie numele, astfel că Petri refuză să își viziteze rudele în „cartierul sărac din Budila”.

„Nu îmi place cum vorbesc băieții de acolo. Jignesc mereu fetele și se întrec între ei care este mai tare. Eu vreau să studiez management și să devin manager. Liceul meu are profil economic și profesorii mă laudă pentru rezultatele mele”, mărturisește Petri.

Pentru a avea mai multe șanse la bacalaureat, Petri beneficiază de două ori pe săptămână de meditații la matematică. Integralele îi dau mari bătăi de cap. O organizație umanitară a preluat cazul său și îi achită abonamentul lunar pentru trenul Budila-Brașov. Organizația are profil religios, de aceea ora de rugăciune nu poate lipsi din program. Petri nu pare deloc deranjat, lui îi face plăcere.

„Dacă Dumnezeu ne iubește ne testează credința și după aceea ne răsplătește și mai mult”, spune Petri.

În 2014 a rămas corigent la contabilitate, însă a învățat toată vara și a promovat cu cea mai mare notă din clasă. Fetele din sat îl curtează. Lui îi face plăcere și flirtează cu ele, până își dă seama că ele își fac speranțe, căci el nu este cu adevărat interesat de ele și renunță.
Foștii săi colegi din clasele primare nu mai au nici o legătură cu școala, obiectivul lor este să-și întemeieze o familie.

„Asta este tot ce își doresc ei de la viață. Câteodată îi corectez când vorbesc cu ei, fiindcă fac foarte multe greșeli gramaticale”. La începutul lui 2015, săgeata lui Cupidon l-a atins și pe el. S-a îndrăgostit de o fată de 16 ani. „Este tot din Budila, dar nu aparține minorității rrome. Petri este atras de ochii ei negri”, remarcă jurnaliștii de la Die Zeit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră