Comisia Europeana:" Schengen nu este negociabil"

24 Aug 2015
Comisia Europeana:
Libertatea de circulatie in interiorul Uniunii Europene este un drept ce nu poate fi negociat, a declarat astazi purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Christian Wigand.

“Schengen este una dintre marile realizări ale Uniunii Europene și libertatea de mișcare este un drept fundamental pe care toți îl prețuim. Schengen nu este negociabil și CE nu intenționează să-l schimbe. Codul Schengen oferă suficiente instrumente pentru a spori securitatea la frontierele noastre interne și cerem statelor membre să folosească deplin aceste instrumente”, a spus reprezentantul institutiei europene.

Declaratia CE vine in contextul in care tot mai multi politicieni europeni au sugerat schimbarea regulilor Schengen in conditiile afluxului masiv de imigranti clandestini dar si sub impactul emotional produs de atacul din trenul Amsterdam-Paris.

Totusi, in ciuda acestei interventii a CE, tot mai multe guverne fac presiuni pentru reintroducerea controalelor la frontiera, in conditiile si cu restrictiile de dinainte de Schengen.

Multi analisti estimeaza ca o Uniune Europeana impartita in granite care sa impiedice libera circulatie inseamna sfarsitul acestei constructii poltice. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră