Cerșetoarele din Madrid sunt din România: Să ne umilească, pentru că ne dau mai mulți bani!

20 Mar 2016 | scris de Cristi Semeghin
Cerșetoarele  din Madrid sunt din România: Să ne umilească, pentru că ne dau mai mulți bani!

Cotidianul spaniol El Pais a mers mai departe, le-a căutat și a petrecut două zile și o noapte de poveste alături de cele șase țigănci care cerșesc în Madrid și care au fost umilite în public de suporterii echipei olandeze.

Toate cele șase sunt din România, cu vârste între 19 și 40 de ani.
De mai bine de trei ani de zile cerșesc pe străzile Madridului, cu un program aproape corporatist, între 7,30 și 18.

Consideră că ziua meciului a fost un succes, pentru că niciodată nu mai strânseseră atât de mulți bani și că umilința e un preț pe care sunt dispuse să-l plătească oricând, dacă rezultatul financiar va fi același. 

"Măcar să ni se întâmple în fiecare zi asta, să fim umilite, pentru că cine o face ne dă și mai mulți bani", le-au explicat țigăncile jurnaliștilor spanioli.

"În mod normal, strângem doar 5 euro pe zi. Nu găsim de muncă, strada este singura ofertă pe care o aveam. Am câștigat peste 40 de euro cu bărbații aceia care cântau. Îmbrâncelile dintre noi, au fost regizate, după ce am văzut că lumea arunca și mai mulți bani după ce au văzut că ne certăm între noi", povestesc cerșetoarele.

Spun că au ajuns în Spania pentru a trăi mai bine, fie din proprie voință, fie vândute de familie, pentru 80 de euro, cum este cazul uneia dintre ele.
Ziua de muncă și-o termină jucând zaruri, în mijlocul trotuarului, pe o cutie de carton, câștigul: o țigară.

Gloria lor a fost efemeră, după ce s-au bucurat de atenția întregii planete, s-au reîntors la viața de zi cu zi, sperând în revenirea suporterilor olandezi, gata să se umilească din nou.

Autoritățile spaniole susțin că în Spania trăiesc aproximativ 50,000 de țigani veniți din România.
"În România există rețele de trafic de persoane. Foarte mulți dintre cei sosiți în Spania fie lucrează în agricultură, în condiții de sclavie, alții sunt obligați să cerșească", a declarat Miguel Fonda, președintele Asociației Imigranților Români în Spania, pentru El Mundo.

elmundo.es

Alte stiri din Externe

Ultima oră