Celebrități din toată lumea, în campanie în sprijinul refugiaților (VIDEO)

16 Iun 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Celebrități din toată lumea, în campanie în sprijinul refugiaților (VIDEO)

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a lansat joi o campanie globală care solicită lumii întregi să fie #AlăturiDeRefugiați, se arată într-un comunicat al UNHCR România, remis site-ului miscareaderezistenta.ro.
Într-un material video impresionant, peste 60 celebrități împreună cu refugiați și lucrători umanitari transmit mesajul ”suntem alături de refugiați, fiți alături de noi”. Petiția solicită guvernelor să acționeze în spijinul persoanelor strămutate forțat, aflate în toate colțurile lumii.
Campania urmărește să demostreze susținerea publică față de familiile forțate să se refugieze, în condițiile creșterii dramatice a strămutării din motive de conflict și persecuție, dar și pe fundalul intensificării retoricii antirefugiați și al creșterii restricțiilor impuse acestora.
Petiția va fi transmisă Adunării Generale a ONU, înainte de întâlnirea la nivel înalt cu tema: ”Gestionarea deplasărilor masive de refugiați și migranți”.
În mod concret, petiția solicită guvernelor să asigure: educație fiecărui copil refugiat, un adăpost sigur fiecărei familii refugiate, dreptul la muncă al fiecărui refugiat, sau șansa de a învăța abilități noi pentru a aduce o contribuție pozitivă comunității lor.
Cate Blanchett, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNHCR, într-o înregistrare din timpul vizitei sale în tabăra de refugiați Za’atari, vorbește despre susținerea pe care o acordă campaniei: "Suntem în mijlocul unei crize a strămutării globale de proporții catastrofale care a dezradăcinat deja milioane de familii nevinovate și a dus la pierderea multor vieți nevinovate în încercarea de a se pune la adăpost. Soluția optimă este cea politică – avem nevoie de pace și stabilitate. Dar, în timp ce așteptăm ca aceasta să se întâmple, putem și trebuie să ne folosim vocea pentru a ajuta. Trebuie să cerem ca toate țările să-și asume partea lor de responsabilitate pentru a asigura refugiaților protecție, adăpost și șansa la o viață rodnică. Dacă vom fi suficient de mulți, vom fi auziți.”
Printre alte celebrități Ambasadori al Bunăvoinței pentru UNHCR, în acest material video mai apar scriitorul Khaled Hosseini și Alek Wek, fotomodel și fostă refugiată.
Au mai contribuit: Secretarul General al ONU Ban Ki-moon, liderii spirituali - Arhiepiscopul Desmond Tutu și Venerabilul V. Vajiramedhi, actorii Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie, Ben Stiller, Dame Helen Mirren precum și soliștii Juanes, Mika, Maher Zain and Babaa Maal.
”Refugiații sunt mame, tați, surori, frați, copii care au aceleași visuri și aspirații ca și noi - exceptând faptului că o întorsătură a destinului le-a legat soarta de o criză globală a refugiaților, de proporții nemaiîntâlnite,” a spus Khaled Hosseini. ”Impreună, într-un act de solidaritate față de refugiați, trebuie sa cerem liderilor din întreaga lume să-și asume responsabilitatea pentru găsirea unor soluții echitabile și de durată pentru aceasta criză. Împreună trebuie să ne asigurăm că omenia și compasiunea vor triumfa asupra fricii și intoleranței.”
Numărul persoanelor forțate să-și abandoneze căminele din cauza conflictelor și a persecuției a ajuns acum la cea mai înaltă cotă de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. UN High Commissioner for Refugees Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați a explicat de ce UNHCR lansează un apel atât de important în sprijnul refugiaților.
‘’Traversăm o perioadă în care se adâncesc conflictele și tulburările la nivel global ceea ce determină mult mai mulți oameni ca până acum, să-și abandoneze căminele,” a spus Grandi. “Această situație ne afectează și ne interesează pe toți și este nevoie de înțelegere, compasiune și voință politică pentru a găsi împreună soluții concrete pentru situația refugiaților. Aceasta reprezintă o provocare definitorie a zilelor noastre.”
“În 2015, milioane de oameni au fost afectați de strămutarea forțată pentru prima dată, numărul lor adăugându-se la totalul existent al refugiaților și strămutaților intern. Într-o proporție copleșitoare, țările în curs de dezvoltare dar și Europa au fost martorele unor scene dramatice pe măsură ce sute de mii de persoane traversau Marea Mediterană în căutarea unui loc de refugiu. Dintre aceștia, mii de oameni au murit.”
”În același timp, a existat un curent remarcabil de empatie și solidaritate, oameni obișnuiți și comunități întregi primind refugiați cu inima și ușa casei larg deschisă în timp ce țări ce deja găzduiau un număr mare de refugiați au continuat să-i primească pe nou-veniți.”
Campania #AlăturiDeRefugiați și petiția urmăresc să amplifice vocea unei comunități primitoare și să arate că lumea întreagă este alături de refugiați.”
Campania urmărește să mobilizeze un public numeros pentru a obține cea mai mare petiție de susținere a cauzei refugiaților. Petiția poate fi semnată aici.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră