Celebra fată afgană, arestată în Pakistan, riscă 14 ani de închisoare

26 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Celebra fată afgană, arestată în Pakistan, riscă 14 ani de închisoare

Sharbat Gula avea 12 ani când fotograful Steve McCurry a surprins imaginea iconică a fetei care trăia într-o tabără de refugiaţi afgani din Peshawar, Pakistan.
Acum, la 40 de ani, Sharbat Gula, cunoscută şi ca Sharbat Bibi, a fost arestată marţi în Peshawar pentru falsificare de documente şi şedere ilegală în Pakistan, conform oficialilor. 

Dacă va fi condamnată, Gula ar putea fi închisă pentru mai mult de 14 ani sau ar putea fi deportată, spune Zia Awan, un avocat specializat în drepturile omului din Karachi.

Anul trecut, Gula a fost arestată pentru acuzaţii similare, dar în final a fost eliberată. Fotograful McCurry spune că s-a angajat să o ajute financiar şi legal. "Obiectez faţă de această acţiune a autorităţilor în cei mai duri termeni posibili", a afirmat el într-o declaraţie.  "Întreaga ei viaţă a suferit. Arestarea ei reprezintă o violare a drepturilor omului", a mai spus fotograful.

Reprezentantul UNHCR în Afganistan a declarat pentru CNN că femeia ar fi putut primi asistenţă dacă aceasta s-ar fi înregistrat ca refugiat. "Sharbat Gula intră în categoria refugiaţilor fără acte", a declarat Duniya Khan de la biroul din Pakistan al agenţiei. "UNHCR nu poate interveni din moment ce ea nu este înregistrată ca refugiat", a adăugat aceasta.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care oferă asistenţă refugiaţilor fără documente, spune că arestarea, deşi legală dacă actele de identitate se dovedesc a fi false, este simptomatică pentru presiunile la care sunt supuşi afganii din Pakistan pentru a se întoarce acasă. Aproape jumătate de milion de afgani au trecut graniţa în Pakistan de la începutul acestui an, iar termenul-limită pentru ca ei să se întoarcă acasă se apropie. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră