Bătălia ciudată de la Alep. Trei armate se bat fiecare cu fiecare

14 Oct 2015
Bătălia ciudată de la Alep. Trei armate se bat fiecare cu fiecare
La Alep, cel mai populat oras din Siria inainte de inceperea razboiului, urmeaza sa inceapa in curand o batalie extrem de ciudata.

Orasul are o importanta strategica deosebita drept care toate fortele implicate in conflict si-au mobilizat toate resursele.

Situatia de pe teren arata ca sectoarele de vest ale orasului se afla sub stapanirea armatei lui Assad pe cand estul este ocupat de gruparile care lupta impotriva regimului de la Damasc.

Pe de alta parte, anumite zone rurale din apropierea orasului se afla sub ocupatia Statului Islamic care doreste sa cucereasca acest important nod strategic.

Armata siriana  doreste  sa puna stapanire pe tot orasul iar cateva mii de militari iranieni dar si membrii ai Hezbollah-ului libanez se pregatesc sa sprijine aceasta ofensiva.

Evident ca actiunea militara va fi sustinuta de aviatia rusa.

Problema care se pune este : cine cu cine va lupta? Daca ne uitam la combatanti observam ca fiecare lupta cu fiecare, un fel de batalie in trei. Armata lui Assad trebuie sa-i atace atat pe rebeli cat si pe cei din SIS. Si evident ca  va suporta atacul celorlati care la randul lor se ataca unii pe altii.

Si ce vor face rusii?

SUA si UE ii cer lui Putin sa nu-i atace pe rebelii sirieni care lupta impotriva lui Assad ci doar pe luptatorii din SIS. Evident ca raspunsul nu e complicat pentru ca e clar ca aviatia rusa ii va bombarda pe toti adversarii presedintelui sirian.

Oricum, declansarea acestei batalii ii va obliga pe combatanti sa apeleze la tot felul de improvizatii tactice si probabil, ca va iesi un macel generalizat.

Interesant este ca luptatorii lui Assad vor avea arme rusesti iar rebelli se vor folosi de arme americane.

Toata lumea e de acord ca cine  castiga Alepul, va lu o optiune importanta pentru castigarea razboiului din zona.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră