Avioane de luptă ale Rusiei în spaţiul aerian sirian. Ce misiune au piloţii ruşi

02 Sep 2015
Avioane de luptă ale Rusiei în spaţiul aerian sirian. Ce misiune au piloţii ruşi
Piloţi de avioane militare ruseşti vor sosi în următoarele zile în Siria pentru a lansa de la bordul unor avioane de vânătoare şi elicoptere de asalt atacuri contra ISIS şi a unor ţinte ale rebelilor care luptă alături de gruparea Statul Islamic, scrie ynetnews.com.

Potrivit declaraţiilor unor diplomaţi occidentali, o forţă expediţionară rusă a sosit deja în Siria şi a instalat o tabără într-o bază aeriană controlată de Armata siriană, aflată sub controlul preşedintelui Bashar al-Assad. Baza se află la periferia Damascului şi va folosi drept avanpost pentru operaţiunile ruse.

În următoarele săptămâni mii de militari ruşi ar urma să sosească în Siria, inclusiv consilieri, instructori, personal pentru logistică, personal tehnic, membrii diviziei de protecţie aeriană şi piloţii care se vor afla la bordul avioanelor.

Informaţii anterioare făceau referire la negocieri între ruşi şi sirieni pentru a le vinde acestora din urmă un pachet de avioane de luptă MiG-29 şi de avioane Yak-130, care pot servi şi drept avioane de atac.

Componenţa actuală a forţei expediţionare este încă necunoscută, dar nu există dubii că piloţii ruşi din misiunile de luptă în spaţiul aerian sirian vor schimba dinamicile existente în Orientul Mijlociu, comentează sursa citată.

Presa arabă a scris recent că Siria şi Rusia sunt în căutarea unui port suplimentar pe coasta siriană care să le servească ruşilor în misiunea lor de accelerare a ritmului reînarmării siriene.

Chiar şi Turcia, care până acum a evitat orice acţiune care ar întări puterea lui Assad, a trebuit să se împace cu mişcarea ruso-iraniană şi tăcerea americană, lansând propria campanie de bombardamente contra ISIS în Siria, mai adaugă ynetnews.com.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră