Austria amenință Ungaria

08 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Austria amenință Ungaria

Tensiunile asupra imigraţiei s-au amplificat înaintea alegerilor prezidenţiale din 2 octombrie din Austria, care a acuzat Ungaria că permite imigranţilor să treacă graniţele sale şi, astfel, să încalce acordurile UE privind gestionarea situaţiei solicitanţilor de azil. Problema este cu atât mai critică cu cât în urma alegerilor ar fi posibil ca Partidul Libertăţii – un partid de extremă dreapta şi antiimigraţie - să preia Preşedinţia la Viena.

Tot la 2 octombrie în Ungaria se organizează referendumul privind cotele de refugiați impuse de UE. Ungaria trebuie să decidă dacă va urma planul UE privind cotele obligatorii de refugiați acceptați.
Conform Regulamentelor Dublin ale Uniunii Europene, în momentul în care un imigrant pătrunde în blocul european, cererea pentru azil va trebui să fie procesată de statul UE unde ajunge prima dată persoana respectivă.

”În centrul discuției se află dispoziția Dublin. Uniunea Europeană este responsabilă pentru asta, iar statele sau grupurile de state care încalcă legea în permanență trebuie să fie pregătite pentru consecințele legale care decurg din asta. În acest caz, Austria trebuie să depună plângere”, a declarat Sobotka pentru postul de radio public ORF.Ungaria a declarat că imigranţii care au trecut prin Ungaria au sosit pentru prima dată în Grecia, un alt stat membru al UE, şi apoi au traversat ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei.

În plus, Ungaria a învinuit Germania şi Austria pentru politicile lor anterioare de tipul graniţelor deschise pentru refugiaţi care a făcut ca peste un milion de imigranţi să sosească din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în Europa în 2015.

Alte stiri din Externe

Ultima oră