E Ziua Îndrăgostiţilor. De ce la 14 februarie?

14 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
E Ziua Îndrăgostiţilor. De ce la 14 februarie?

14 februarie este declarată Ziua Îndrăgostiţilor, iar denumirea de „Valentine’s Day”, deşi de import, a fost adoptată pe tot mapamondul.

Este ziua în care, după săptămâni de pregătiri, îndrăgostiţii îşi fac surprize, de obicei dulci, pentru a-şi demonstra o dată în plus iubirea.

Dragostea a devenit, în timp, marfă bine vandabilă, aşa că „Valentine’s Day” este o adevărată industrie, pe alocuri ajungând chiar un coşmar pentru cei care nu ştiu ce să ofere cu această ocazie, pentru a nu fi greşit interpretaţi.

Flori, ciocolată, ursuleţi din pluş, pernuţe moi, în formă de inimioară roşie, mesajle de felicitare, dedicaţii muzicale pe reţelele de socializare şi câte şi mai câte fac din „Valentine’s Day” o adevărată nebunie.

Aproximativ 150 de milioane de felicitări sunt trimise cu această ocazie și din acest motiv Ziua Îndrăgostiților este considerată a doua mare sărbătoare populară după Crăciun, potrivit history.com.

Sărbătoarea a prins rădăcini în multe culturi din întreaga lume, care şi-au pus amprenta asupra acestei tradiţii.
Originea ei nu este nici astăzi clară, existând doar legendele care înconjoară cu mister această zi și care îl au în centrul lor pe Sfântul Valentin, scrie agerpres.ro.

Una dintre legende spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III. Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creștini sau păgâni, să se căsătorească.

Împăratul roman era convins că bărbații ar fi soldați mult mai buni, dacă nu ar fi avut logodnice sau soții, de aceea a interzis căsătoriile. Tânărul preot, dimpotrivă, susținea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu și unul dintre scopurile acestei vieți. Astfel, a continuat să îi căsătorească pe tineri în secret, în numele iubirii.

În momentul în care secretul său a ajuns la urechile împăratului, acesta a fost închis și condamnat la moarte, fapt care s-a petrecut la 14 februarie 269. Aceeași legendă spune că Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o „De la al tău Valentin”. De aici a rămas obiceiul de a trimite în această zi mesaje de dragoste.

Abia la sfârșitul secolului al V-lea, în anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să-i poarte numele și să fie dedicată martiriului său. Sfântul Valentin, oficial cunoscut ca Sfântul Valentin al Romei, a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. Martirul a fost înmormântat într-un cimitir de pe Via Flaminia, în zona de nord a Romei, fiind ridicată, atunci, și o biserică.

Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește în întreaga lume sub diferite nume, dar și în alte zile, fapt ce ține, cu alte cuvinte, de unicitatea fiecărei țări.

În America Latină, Sfântul Valentin este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și a Prieteniei. În Brazilia este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, patronul căsătoriei.

În zona asiatică, Ziua Îndrăgostiților a devenit extrem de populară creând noi tradiții în China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde cel mai popular cadou este ciocolata. Despre câteva tradiţii inedite de Ziua Îndrăgostiţilor puteţi citi aici.

Sfîntul Valentin a devenit o sărbătoare cu rezonanţă planetară, dar în unele ţări este considerată suspectă, ba chiar contrară unor principii religioase. Este cazul în Pakistan, ţară numărînd 208 milioane de locuitori, în marea lor majoritate musulmani, unde autorităţile au interzis festivităţile publice legate de această zi a îndrăgostiţilor.

Pentru al doilea an consecutiv Înalta Curte de la Islamabad interzice orice manifestare în public legată de Sfîntul Valentin, această sărbătoare fiind considerată una a "imoralităţii, a nudităţii şi a indecenţei". Autorităţile pakistaneze au cerut tuturor mediilor de informare să se abţină de la orice promovare a acestei sărbători devenită de fapt populară printre tinerii pakistanezi.

După 1990, românii au început să sărbătorească Ziua îndrăgostiților fiind atrași de dinamica cu care se celebra în Occident această zi. În folclorul românesc există ziua de 24 februarie, când se sărbătorește Dragobetele, zeul tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții.

Dacă sunteţi în lipsă de inspiraţie, citiţi şi: Valentine's Day. Mesaje, sms-uri, urări şi declaraţii de dragoste de ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră