Torţionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității

30 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Torţionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității

UPDATE 11:13 - Ion Ficior, fostul comandant al lagărului de la Periprava acuzat de uciderea a 103 deținuți politici, a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

..................................................

Magistrații Curții Supreme dau astăzi sentința în cazul torţionarului Ion Ficior, fostul comandant al lagărului de la Periprava.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au cerut, la ultimul termen de judecată, o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Tot atunci, Ion Ficior le-a spus magistraților că nu are nicio remușcare şi că nu există morţi.

“Vreau să mărturisesc în faţa dumneavoastră că în închisori nu curge lapte şi miere. Ele sunt supuse privaţiunilor. Nu e uşor să execuţi o pedeapsă cu regim special. Eu îmi cer scuze faţă de cei pentru care s-au luat măsuri mai aspre. Nu puteam depăşi însă regulamentele, nu puteam aduce eu mai multă hrană la Periprava. Nu îmi permiteam să maltratez oameni. Mi-e jenă că unii se uită la mine ca la un torţionar”, a declarat Ion Ficior, potrivit agerpres.ro.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată pe 18 august de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.

Ficior a fost pus sub urmărire penală în octombrie 2013, în urma unui denunț depus de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care îl acuza de faptul că, în perioada 1958-1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, în urma căruia au murit 103 persoane, toți făcând parte din colectivitatea contrarevoluționarilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră