VINOVAŢII FĂR' DE VINĂ. Doi ani de la moartea un Ionuţ, copilul UCIS DE MAIDANEZI. S-a schimbat ceva după TRAGEDIE?

02 Sep 2015
VINOVAŢII FĂR' DE VINĂ. Doi ani de la moartea un Ionuţ, copilul UCIS DE MAIDANEZI. S-a schimbat ceva după TRAGEDIE?
Pe 2 septembrie 2013, o întreagă Românie a vibrat la durerea familiei Anghel. Ionuţ, copilul lor de doar patru ani, a fost ucis de maidanezi în parcul Tei din Capitală. Acesta ieşise la plimbare cu bunica şi cu fratele său de 6 ani. S-au îndepărtat din vizorul bunicii şi au ajuns într-o altă parte a parcului, pe un teren privat, Ionuţ fiind omorât de maidanezii care păzeau locul. Tragedia familiei Anchel a deschis, ca de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva, „Cutia Pandorei“. Abia atunci autorităţile aveau să descopere că Bucureştiul e plin de maidanezi şi că nu este în regulă felul în care se gestionează situaţia acestora. Fiecare a încercat însă  să arunce pisica dintr-o ogradă în alta, pasând astfel şi gradul de vinovăţie. Sentineţele date în acest dosar nu sunt definitive. 

Schimbări, după tragedie...

După tragedie, legea de gestionare a problemei maidanezilor a fost modificată astfel încât câinii fără stăpân adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.  La sfârşitul lunii iunie însă, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind însă definitivă. Guvernul a constestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  Tot după moartea lui Ionuţ Anghel, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a început un program de gestionare a câinilor fără stăpân din Bucureşti. În cadrul acestui program, aproximativ 34.000 de câini au fost capturaţi din septembrie 2013, din care 16.000 au fost eutanasiaţi, iar alţi 16.000, adoptaţi.



"Nu ai cum să explici ce simţi, nu pot să să uit niciodată imaginea lui Ionuţ“

Anul trecut Ionuţ a fost comemorat în parcul Herăstrău. Tatăl, mama şi fratele copilului sfâşiat de câini au purtat tricouri negre, imprimate cu poza lui Ionuţ şi mesajul „Ionuţ, România nu te uită" pe faţă şi "AMICA - Asociaţia Memorială 'Ionuţ Cosmin Anghel' " pe spate.

La intrarea în parc au fost puse bannere cu mesajele "Datorită legii lui Ionuţ, România are o şansă la siguranţă şi curăţenie pentru noi şi pentru copiii noştri. Solicităm autorităţilor locale ridicarea de pe stradă a câinilor fără stăpân" şi "Tu ştii ce înseamnă peste 100.000 de câini fără stăpân pe străzile României? 18.536 de oameni muşcaţi în fiecare an, şapte adulţi şi şapte copii ucişi în atacuri neprovocate, 15 tone de fecale pe an care ne îmbolnăvesc de toxocaroză, chist hidatic şi viermi intestinali". Pe trotuar au fost aşezate candele în formă de inimă şi jucării, alături de poza lui Ionuţ.

„Nu ai cum să explici ce simţi, nu pot să să uit niciodată imaginea lui Ionuţ, n-ai cum să-ţi schimbi creierul. Eu am imaginea lui Ionuţ la fel de vie", a declarat tatăl copilului ucis de maidanezi, Valentin Anghel.  Tatăl lui Ionuţ Anghel a mai spus că încă îşi doreşte să arate ce s-a întâmplat în urmă cu un an, "pentru că au fost fapte care au condus la o tragedie şi lumea trebuie să tragă concluzii". „Am sentimente de revoltă, de neacceptare a unei realităţi care a fost în urmă cu un an. Noi, de un an de zile, nu mai avem familia noastră, aşa cum ne-am dorit, cu doi copii de vârste apropiate, care să se joace împreună“, a adăugat Valentin Anghel.




Ce sentinţe s-au dat în cazul morţii lui Ionuţ 

Pe 29 mai 2015 s-a dat verdictul în cazul băieţelului ucis de câini vagabonzi pe un teren de lângă Parcul Tei din Capitala. Proprietarul terenului unde s-a petrecut tragedia a primit 3 ani cu suspendare. Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 2 l-au condamnat vineri pe Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului unde a fost ucis un copil de maidanezi, în anul 2013, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Constantin Ciorăscu este acţionar şi administratorul firmei SC Tei Rezidenţial SRL, care deţine terenul pe care a fost ucis Ionuţ Anghel.

De asemenea, instanţa a condamnat Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti la plata unei amenzi penale de 300.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, aceeaşi sumă urmând să achite şi SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti. Pe latură civilă, judecătorii au decis ca Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti, SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti şi Constantin Ciorăscu să plătească în solidar următoarele sume: 600.000 euro cu titlu de daune morale către partea civilă Ion Valentin Anghel (tatăl lui Ionuţ), 600.000 euro cu titlu de daune morale către partea civilă Andreea Felicia (mama lui Ionuţ) şi 1,2 milioane euro cu titlu de daune morale către Andrei Anghel (fratele mai mare al lui Ionuţ).

Magistraţii au menţinut sechestrul asigurator asupra bunurilor imobile ale firmei SC Tei Rezidenţial SRL, până la concurenţa sumei de 1,7 milioane euro. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră