Colonel român, înaintea fugii sale în Austria, în 1987: Fie Ceaușescu va fi asasinat, fie va fi Revoluție

17 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
Colonel român, înaintea fugii sale în Austria, în 1987: Fie Ceaușescu va fi asasinat, fie va fi Revoluție

Conform documentelor provenite din arhiva fostei Securităţi est-germane STASI, BStU 00020 și 00021, din dosarul MfS Abt. X Nr.537, din 12.10.1987, printre fugarii din categoria sensibilă a României comuniste s-a aflat şi un colonel-locotenent din Câmpulung Moldovenesc, care a fugit cu soția și copiii săi în 1987, în Austria.

colonel ddr1

Document din arhiva Securităţii est-germane STASI, referitor la colonelul român şi familia sa

Chiar vărul său, agent al Securităţii est-germane STASI informează unitatea locală a servicilor secrete est-germane din Bischofswerda (localitatea sa natală), care mai apoi trimite datele la general-maiorul Bohm din Dresda, cu privire la cele două săptămâni petrecute cu locotenent-colonelul român și familia sa în casa părinților săi din RDG.

Aflăm din documentul citat că românul mergea de două ori pe săptămână la Ministerul Apărării în București. În discuțiile private, colonelul dădea ca sigur că România nu va permite niciodată staționarea trupelor rusești pe teritoriul ei.

În Armata Română ar fi existat planuri concrete pentru astfel de situații. Ordine și acțiuni de luptă împotriva trupelor sovietice. Colonelul susținea că țara este la pământ, este o catastrofă și nu mai există nimic de cumpărat în magazine. “Din punctul lui de vedere există două variante: fie Ceaușescu va fi asasinat, fie va exista o revoluție”, se arată în raport. După cum se ştie, aceste lucruri aveau să se întâmple în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989 (imaginea din deschiderea articolului ilustrează demonstraţiile din decembrie 1989, iar sursa foto este comunismulinromania.ro - n.r).

proces ceausescu

Procesul cuplului Ceauşescu, decembrie 1989. Sursa foto: youtube.com

Într-una dintre zilele petrecute în casa vărului său din Republica Democrată Germană (RDG), în iulie 1987 românul a solicitat să sune în Austria, alegând un prefix pentru Wiener Neustadt. În acest timp, vărul său, conform propriilor declarații, a verificat pe ascuns pașaportul colonelului român și al soției sale și a văzut că au vize de intrare doar pentru Ungaria, Cehoslovacia și RDG, vize care expirau la data de 16.08.1987. A observat și că vizele nu sunt semnate.

La sfârșitul lunii august 1987, colonelul și-a sunat vărul din RDG (agentul Stasi) și l-a anunțat că se află într-o pensiune din Austria și nu mai intenționează să se întoarcă în România. El susținea că vrea să își ducă familia în SUA. De atunci s-a rupt contactul dintre cei doi.

colonel ddr2

Unitatea Stasi din Bischofswerda solicită trimiterea informațiilor pentru evaluare la biroul central ZAIG, cu mențiunea că vărul românului poate fi folosit în continuare pentru obținerea de informații despre acesta.

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră