Hrănirea vacilor cu alge poate reduce semnificativ emisiile de metan (studiu)

16 Apr 2021 | scris de A.V.
Hrănirea vacilor cu alge poate reduce semnificativ emisiile de metan (studiu)

Dacă 10% dintre producătorii din industria creşterii animalelor ar adăuga 1% din făina de alge marine din specia Asparagopsis, la aportul zilnic de furaje al animalelor rumegătoare, este ca şi cum ai elimina 100 de milioane de maşini de pe drum. Emisiile de metan rezultate de la animale reprezintă 14,5% din cantitatea totală a gazelor cu efect de seră produse de activitatea umană.

Studiul, care a fost publicat joi de Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) şi Universitatea din California, a relevat că Asparagopsis taxiformis - o algă ce se găseşte în largul coastelor Australiei - are potenţialul de a reduce în mod semnificativ emisiile rezultate din creşterea bovinelor, , relatează Xinhua preluată de Agerpres.

Cercetătorii au constatat că înlocuirea în proporţie de 0,25% a hranei zilnice a vacilor cu aceste alge roşii are ca urmare o reducere a producţiei de metan, în medie, cu peste 50% de-a lungul unei perioade de 147 de zile.

Creşterea aportului de alge până la 0,5% din hrana zilnică a condus la o reducere cu 74% a emisiilor de metan, fără a afecta calitatea sau gustul cărnii.

Rob Kinley, cercetător-şef la Future Feed - un joint venture între CSIRO, Meat and Livestock Australia şi Universitatea James Cook, care se concentrează pe suplimentele pe bază de alge marine pentru reducerea cantităţii de metan emis în atmosferă - a declarat că aceste rezultate sunt fără egal.

''Vorbesc de la sine. Niciunele nu sunt nici măcar pe aproape. Nu există niciun alt compus de niciun fel, indiferent că este vorba de alge marine sau substanţe chimice (sintetice), care poate reduce metanul atât de mult fără a afecta animalul'', a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

''Metanul nu e necesar animalului, ci este doar un produs secundar al evoluţiei'', a adăugat el.

Asparagopsis taxiformis conţine niveluri ridicate de bromoform, o substanţă chimică ce poate stopa producerea de metan.

Emisiile de metan rezultate de la animale reprezintă 14,5% din cantitatea totală a gazelor cu efect de seră produse de activitatea umană.

Conform Future Feed, utilizarea în masă a algelor marine în hrana pentru bovine ar fi extrem de semnificativă în reducerea emisiilor la nivel global.

''Dacă 10% dintre producătorii din industria creşterii animalelor ar adăuga 1% din făina de Asparagopsis la aportul zilnic de furaje al animalelor rumegătoare, este ca şi cum ai elimina 100 de milioane de maşini de pe drum'', a precizat organizaţia pe site-ul său.   

Alte stiri din Verde

Ultima oră