Festivalul Naţional de Teatru. Marina Constantinescu: „O selecție făcută cu sânge și cu foarte mare responsabilitate”

12 Oct 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Festivalul Naţional de Teatru. Marina Constantinescu: „O selecție făcută cu sânge și cu foarte mare responsabilitate”

 

Zeci de piese de teatru și alte câteva de evenimente conexe (concerte, expoziții, lansări de carte) sunt pregătite pentru cea de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru.

FNT are în această ediţie ca axă principală dansul, potrivit directorul artistic şi selecţionerului Festivalului Naţional de Teatru 2016, criticul de teatru Marina Constantinescu, printre „vedetele” stagiunii numărându-se spectacole de dans si de teatru-dans impecabile: coregrafiile lui Angelin Prejlocaj din spectacolul de dans „Fresca”, „Scurte povestiri”, un spectacol de dans contemporan a cărui coregrafie este semnată de Carolyn Carlson, dar şi spectacolul de teatru, manifestul FNT, „Livada de vişini” de Cehov, în regia lui Lev Dodin, spectacol al Teatrului „Maly Drama” din Sankt Petersburg.

Marina Constantinescu, președintele FNT, a chemat publicul bucureştean să vină la FNT, prezenţa spectatorului în sălile de teatru, la piesele şi spectacolele festivalului fiind şi o formă de solidaritate cu artiştii, potrivit acesteia: „Veţi vedea în acest festival spectacole cu adevărat de top, spectacole foarte mici sau foarte mari, cu nume foarte mari sau cu nume la început de drum. Eu recomand tot din această selecţie, e o selecţie făcută cu sânge şi cu foarte mare responsabilitate. Oamenii de teatru din România au nevoie de susţinerea noastră, a tuturor. Valoarea are nevoie de susţinere. Efortul pe care trebuie să-l facem şi pe care consider că îl facem este efortul de a avea respect în primul rând faţă de artă. Cred că valoarea esenţială este respectul. Să învăţăm să trăim împreună într-un timp fericit. Ne luptăm să salvăm sufletul şi cred că sufletul din noi merită preţul efortului supradimensionat. Pentru timpurile în care le trăim anormalitatea devine o excepţie iar ceea ce construim în acest festival face parte dintr-o anormalitate făcută cu bucuria că orice ar fi teatrul există. Noi actorii, artiştii traversăm crize pentru a fi altfel. (...) Cred în fiecare spectacol de aici, în ceea ce îşi propun să facă, să anunţe, să demonstreze, cred în lupta fiecărui director ca lucrurile să arate altfel şi cred că nu mai sunt foarte multe frontiere între public şi artişti. Suntem împreună şi luptăm pentru fiecare gest al nostru.”

FNT începe în București la 21 octombrie și este dedicat „personalităţii gigantice, de neegalat a scenei româneşti” a lui Miriam Răducanu, care a predat, generaţiilor de actori şi dansatori, profesionalismul, rigoarea, pasiunea, dăruirea şi lecţia tinereţii fără bătrâneţe.

Alte stiri din Teatru

Ultima oră