Pregătirile pentru Festivalul Naţional de Teatru 2016 intră în linie dreaptă

09 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Pregătirile pentru Festivalul Naţional de Teatru 2016 intră în linie dreaptă

Anul acesta, Festivalul National de Teatru are în program 40 de productţi româneşti realizate în stagiunea 2015-2016, patru spectacole străine de mare calibru, precum şi alte evenimente precum expoziţii, proiecţii speciale de film, lansări de carte, workshop-uri.

Ediţia 2016 se va desfăşura, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, fiind organizată de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB – Centrul Cultural al Capitalei. 

Miercuri, 12 octombrie, va avea loc o conferinţă de presă care va fi moderată de Marina Constatinescu – selecţioner şi director artistic al Festivalului, care-i va avea alături pe Aura Corbeanu – director executiv FNT, vicepreşedinte UNITER şi pe Ion Caramitru, director general TNB, în calitate de organizatori principali.

Vor fi oferite detalii despre structura celei de-a 26-a ediţii a FNT, despre cele patru spectacole de mare calibru invitate din străinătate în acest an, despre seria de expoziţii, lansari de carte, workshop-uri, proiecţii speciale de film.

FNT 2016 se doreşte a fi, ca în fiecare an, o platformă de prezentare, analiză şi promovare a scenei autohtone, dar şi un spaţiu de evaluare a curentelor şi tendinţelor în teatrul românesc, cu deschideri spre fenomenul de gen european, anunţă organizatorii.

"Orice festival din lume se bazează pe spectacole de valoare şi noi considerăm că acest Festival e de valoare pentru că titlurile producţiilor din această stagiune dau greutate unui mod de a vedea şi de a face teatru astăzi în România. Ideea fundamentală pentru teatru este întâlnirea, dialogul”, declara în luna iulie criticul de teatru Marina Constantinescu (foto), directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, înainte de a anunţa spectacolele selecţionate în cadrul FNT.

Este vorba despre spectacole în regia lui Silviu Pucărete, Andrei Şerban, Laszlo Bocsardi, Radu Jude, Felix Alexa, Vlad Massaci şi Radu Afrim se numără printre cele selecţionate în acest an la Festivalul Naţional de Teatru – cele mai multe, producţii ale teatrelor din Bucureşti, dar şi de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul Naţional Târgu-Mureş.

Alte stiri din Teatru

Ultima oră