Și a fost deschiderea Festivalului Național de Teatru. Mein Kampf, un tragic hohot de râs

24 Oct 2015
Și a fost deschiderea Festivalului Național de Teatru. Mein Kampf, un tragic hohot de râs
„Acest festival are o structură fabuloasă, nu numai prin spectacolele de teatru, dar şi prin ciclul de expoziţii, prin conferinţe şi lansări de carte, prin Pasajul Universităţii care ne aparţine şi care vă aşteaptă în aceste zile, prin toate transmisiunile în direct care înseamnă de fapt solidaritate în jurul valorii. Am gândit acest festival în jurul temei conflictului, a războiului, agresiunii, lipsei de dialog, pentru că teatrul este mai întâi de toate tema dialogului, cel care ne aduce împreună şi ne învaţă să film altfel. Să vă bucuraţi în aceste zile de miracolul, de magia teatrului, de creatorii lui, de oamenii care stau în spate, ca dumneavoastră să fiţi fericiţi!”, a spus Marina Constantinescu, directorul și selecționerul FNT cu ocazia galei de deschidere care a a avut loc sâmbătă seara, în foaierul Teatrului Național I.L. Caragiale.

La eveniment au mai participat președintele UNITER, Ion Caramitru, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, și consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

"La această ediție putem spune că participăm la o aniversare, lucru care nu este puțin și o să vedeți în ce mod această sărbătoare se exprimă în cele zece zile de festival", a spus în deschiderea evenimentului Ion Caramitru.

"Aș vrea să-i felicit pe toți cei care, în 25 de ani, au impus Festivalul Național de Teatru drept un eveniment de anvergură. (...) Anul viitor, până în 31 martie, toate marile evenimente culturale pe care le are România vor fi primi buget, repet până la 31 martie, astfel încât să-și poată organiza în mod previzibil evenimentele ", a afirmat Ionuț Vulpescu.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat directorului festivalului documentul prin care președinția României acordă FNT 'Înaltul patronaj'.

În deschidere, o piesă a Teatrului Național Lucian Blaga


Lansarea Festivalului a fost continuată de spectacolul "Mein Kampf", în regia lui Alexandru Dabija, o producție a Teatrului Național "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. O dramatizare superbă, cu mult umor, cu decoruri fabuloase și interpretări pe măsură.


Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă Mein Kampf, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

Mein Kampf este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.
Din distribuția piesei fac parte Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Sorin Leoveanu, Matei Rotaru, Angelica Nicoară, Romina Merei, Patricia Brad, Anca Hanu, Ramona Dumitrean. Regia: Alexandru Dabija. Scenografia: Carmencita Brojboiu. Muzica originală: AdaMilea, Anca Hanu.
 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră