“Ashes Afar” - spectacol româno-irlandez la Edinburgh Fringe

09 Aug 2015
“Ashes Afar” - spectacol româno-irlandez la Edinburgh Fringe
Prezența teatrală românească la ediția 2015 a Festivalului de la Edinburgh include spectacolul “Ashes Afar: Go Home”, o explorare dramatică a impactului devastator pe care fenomenul imigrării îl are asupra identității și memoriei imigranților.

Rezultat al unei colaborări teatrale româno-irlandeze născute în Marea Britanie, “Ashes Afar”, un spectacol de acută actualitate ce prezintă în cheie comică traumele dezrădăcinării, este produs de către Vanner Collective și se joacă la Edinburgh Fringe între 7 și 29 august 2015, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Administrației Fondului Cultural Național. Textul spectacolului este semnat de Andreea Borțun, regia îi aparține lui Bobi Pricop, iar din distribuție fac parte actorii Crissy O’Donovan și Liviu Romanescu.

Andreea Borțun este scenaristă și regizoare, absolventă a UNATC și a BARD College, Berlin. Din 2006, este co-președinte a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. A debutat ca dramaturg în anul 2014, cu spectacolul “De ce ne-o facem în drum?”, regizat de Neil LaBute la Teatrul Act din București. În toamna 2015, va începe cursul masteral de Creative Writing la The New School din New York.

Regizorul Bobi Pricop a debutat în 2011, cu spectacolul “Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, la Teatrul Act. A mai montat, printre altele, “Amalia respiră adânc” de Alina Nelega la Theatre Les Dechargeurs din Paris, “Profu’ de religie” de Michaela Michailov la Teatrul Național din Craiova (cu care a câștigat Premiul Publicului la Bienala de Dramaturgie de la Wiesbaden în 2014) și “Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” de Dennis Kelly la Teatrul “Regina Maria” din Oradea. În 2014, a fost asistent de regie pentru Robert Wilson la spectacolul “Rinocerii” de Eugen Ionescu la Teatrul Național din Craiova. Spectacolele sale au fost selectate în diverse festivaluri din România, Moldova, Franța, Polonia, Macedonia, Finlanda, Germania și Italia. A primit premii pentru regie la Festivalul de Teatru Independent Undercloud 2012 și la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2012 și 2014. Spectacolul “Amalia respiră adânc” regizat de Bobi Pricop a participat, în 2014, la Festivalul de Teatru de la Avignon, în secțiunea OFF.

Crissy O’Donovan este o actriță irlandeză, absolventă a Universității din Wales. A trăit la New York, unde a lucrat cu Anna Cianciulli, specializându-se în tehnica Meisner. A urmat stagii de perfecționare la International School of Corporeal Mime și a absolvit The Oxford School of Drama. A lucrat ca actrită atât în Marea Britanie, cât și în Irlanda și Spania. A primit Premiul pentru cea mai bună actriță la Unfringed Festival 2012, în Irlanda, pentru rolul din “A Different Animal”. A jucat în spectacolele “SPENT” (Soho Theatre, Londra, regia Cordelia Monsey), “PEEP” (Arcola Theatre, Londra), “The Falling” (regizat de Carol Morley pentru Camp Films și pentru BBC). Crissy O’Donovan lucrează de asemenea ca trainer pentru echipa educațional-creativă de la Park Theatre din Londra.

Liviu Romanescu este un actor și traducător de origine română, stabilit în Marea Britanie. A absolvit actoria la UNATC, apoi și-a continuat studiile la Oxford School of Drama. A lucrat cu Neil La Bute la spectacolul “De ce ne-o facem în drum?” de la Teatrul Act, după care a interpretat, la Londra, rolul lui Oreste în cadrul Festivalului Vault 2015. A mai jucat rolurile Marius, în “SPENT” (Soho Theatre, Londra), Oreste, în “Sanguine” (Theatre Delicathesen), Demetrius, în “Visul unei nopți de vară” (Blenheim Palace), Eugene M. Jerome, în “Biloxi Blues” (TNT). În prezent, repetă la București pentru spectacolul “Paganini”, în regia lui Mick Davis.

Reamintim că desantul româneasc în capitala scoțiană, cea mai aglomerată destinație a verii culturale britanice, îi mai numără printre protagoniști pe soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, care pot fi ascultați în “Flautul fermecat” adus în Festival de Opera Comică din Berlin, soprana Valentina Naforniță, prezentă în selecția oficială cu un recital ce pune în valoare repertoriul de succes al epocii romantice, criticul teatral Octavian Saiu, moderatorul a două dintre cele mai bine cotate dezbateri-eveniment din programul EIF, precum și spectacolul “39 de trepte” al Teatrului Foarte Mic din București, jucat, la fel ca “Ashes Afar”, în cadrul Edinburgh Fringe.
 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră