De ce nu mai simţim mirosul parfumului după un anumit timp

28 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
De ce nu mai simţim mirosul parfumului după un anumit timp

O slăbire similară a mirosului se întâlneşte şi la animale, nu numai oamenii. Din acest motiv, cercetătorii au recurs la studii pe animale pentru a înţelege fenomenul la nivel celular şi molecular.  Se consideră că oboseala mirosului este utilă deoarece ajută animalele să identifice un miros nou într-un mediu plin de alte miesme. De asemenea, le ajută să simtă un miros atunci când acesta devine mai puternic decât celelalte. 

Studiile plublicate în jurnalul Science în 2002 au descoperit o substanţă chimică ce pare să acţioneze ca un gatekeeper pentru neuronii implicaţi în simţul mirosului, închizând şi deschizând canalele pentru semnalele electrice. Şoarecii modificaţi genetic nu produc această substanţă, o proteină numită CNGA4, ceea ce ce adus la deprecierea funcţiei lor olfactive. Un studiu separat, în care au fost vizate canalele prin care se transmit semnalele electrice, a descoperit modificări similare şi la nivel celular. În absenţa proteinei CNGA4, aceste canale rămân deschise. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră