Cel mai vechi caz de cancer datează de acum 1,7 milioane de ani

29 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cel mai vechi caz de cancer datează de acum 1,7 milioane de ani

Cea mai veche fosilă la care s-au găsit urme de cancer până acum datează din jurul anului 3000 BC. Descoperirea unui os lângă Iohanesburg, Africa de Sud, întăreşte însă argumentul că multe cancere au o evoluţie istorică şi sunt produse de factori independenţi de stilul de viaţă al oamenilor.

O echipă de cercetători de la universităţile Central Lancashire şi Witwatersrand au scanat fosilele unor oameni preistorici, descoperite în site-ul arheologic Swartkrans. Ei au observat că interiorul unui os de la picior este opac.

"Am comparat ce am găsit cu biopsia unui bolnav de cancer şi am descoperit că este vorba despre o tumoră malignă”, a declarat dr. Patrick Randolph-Quinney, biolog şi antropolg criminalist la Central Lancashire. El a mai spus că nu se ştie dacă omul preistoric a murit din cauza cancerului sau din alte cauze.

Forma de cancer descoperită se numeşte osteosarcom, o formă agresivă care afectează persoanele tinere şi provoacă moartea prematură dacă nu este tratată.

Edward Odes, coautor al studiului public în South African Journal of Science, a declarat că “medicina modernă tinde să atribuie drept cauze ale cancerului şi tumorilor stilul de viaţă şi mediul înconjurător, dar studiile noastre arată că originea acestor boli se găseşte la strămoşii noştri, cu milioane de ani înainte de existenţa societăţilor industriale moderne”.

Arheologii din echipa de cercetători au descoperit, de asemenea, şi o fosilă cu cancer benign, depistat în vertebra unui copil. Cea mai veche tumoră benignă a fost descoperită în coasta unui Neanderthal, de acum 120.000 de ani.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră