Khmerii dețineau cunoștințe complexe de inginerie cu sute de ani mai devreme decât au crezut istoricii

12 Iun 2016 | scris de Cristi Ionescu
Khmerii dețineau cunoștințe complexe de inginerie cu sute de ani mai devreme decât au crezut istoricii

Arheologii au descoperit o vastă rețea de orașe și așezări medievale ascunse de jungla cambodgiană în apropiere de vastul oraș-templu Angkor Wat, fapt care schimbă total istoria. Cele mai vechi orașe și așezări din apropiere de Angkor Wat datează de 1.400 de ani, în timp ce cele mai noi de aproximativ 900 de ani, perioadă în care Imperiul Khmer, cu capitala la Angkor, era probabil cel mai mare imperiu din lume.

Această descoperire a fost realizată prin intermediul unei tehnologii de scanare cu laser a regiunii, din avion, tehnologie denumită LIDAR. Orașele dispuneau de sisteme elaborate de transport a apei care demonstrează că vechii khmeri dețineau cunoștințe de inginerie complexe cu sute de ani mai devreme decât au crezut istoricii.

"Sunt orașe întregi ascunse de junglă despre care nimeni nu știa că se află acolo, la Preah Khan Kompong Svay și se pare că nu cunoșteam decât o parte din (orașul) Mahendraparvata", a declarat coordonatorul studiului care însoțește această descoperire, australianul Damian Evans. "De această dată am descoperit întreaga rețea și este una foarte mare, de dimensiuni apropiate de Phnom Penh", a adăugat el referindu-se la capitala Cambodgiei, un oraș cu populația de 1,5 milioane de locuitori.

Conform cercetătorului australian, această descoperire oferă noi indicii importante despre prăbușirea Angkor-ului.

"Exista ipoteza că a existat o invazie, probabil dinspre Thailanda și că populația khmeră s-ar fi retras spre sud, părăsind Angkor-ul. Această ipoteză a fost însă infirmată pentru că nu s-au găsit urme de așezări în sud (conform rezultatelor scanării laser din avion). Teoriile cu privire la prăbușirea Angkor-ului sunt puse sub semnul întrebării", a mai susținut el.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră