Sunt fotbalist milionar si clubul m-a trimis la cersit. Moda turneelor de vara

26 Iul 2015
Sunt fotbalist milionar si clubul m-a trimis la cersit. Moda turneelor de vara
In meciul Barcelona -Manchester United jucat la Los Angeles, englezii au folosit 22 de jucatori iar spaniolii 16. In total, pe parcursul celor 90 de minute de joc, spectatorii americani au vazut pe terenul de joc 38 de jucatori.Oamenii au aplaudat fericiti ca au vazut patru goluri dar si  mari jucatori si au plecat acsa multumiti  de spectacolul de pe teren. Probabil ca n-au sesizat un lucru: nu au vazut fotbal. Si nici n-au cum, cu astfel de meciuri, sa invete ce e fotbalul adevarat. Adica competitie, inclestare umana, pasiunea si tensiunea data de o intrecere sportiva.

International Champions Cup este o gaselnita de a face bani multi jucand fotbal putin. Competitia este prezentata ca fiind cel mai puternic turneu amical inter-cluburi dar este de fapt o imensa pacaleala in care se inlocuieste competitia sportiva cu un facil spectacol de divertisment.

15 echipe se intrec intr-un turneu raspandit pe trei zone geografice: SUA, China si Australia.Sunt  locuri in care fotbalul nu are cine stie ce impact, departe de miza si importanta acestui sport in Europa.

Dar sponsorii si lacomia cluburilor conduc la aceste meciuri care produc bani dar nu fotbal.Marii cluburi  din Europa isi iau fotbalistii milionari  si-i trimit la cersit in locuri bogate de unde poate iesi o afacere mai buna.

Pentru americani, australieni si chinezi, astfel de meciuri in care apar faimoase echipe din Europa reprezinta un spectacol deosebit dar paradoxal, astfel de confruntari, fac un deserviciu ideii de popularizare a acestui sport.. Ce sa inteleaga spectatorul cand intr-un meci  apar 38 de jucatori?

International Champions Cup aduce multi bani pentru cluburi si organizatori dar si pentru sponsorii care-si promoveaza produsele. Se stie ca fotbalul este o afacere dar inainte de toate primeaza competitia. Nu si acum...

Fotbalistii din campionatele de top au ajuns sa joace tot anul -campionate nationale, cupe europene, meciuri ale echipelor nationale- intr-un ritm care implica chiar si trei jocuri pe saptamana.

Vara era .de regula, perioada de recuperare . Acum a aparut moda turneelor prin lumea intreaga in care echipele parcurg mii de kilometri si-si joaca meciurile intre doua avioane. Miza o reprezinta banii, tot mai multi in acest sport atat de popular si incet-incet dispare linia subtire  dintre competitie si interesle sponsorilor.

Multe echipe isi pun problema eficientei sportive in conditiile in care un campionat national sau o competitie UCL piede teren in fata acestor turnee cu fotbal mimat si marketing zgomotos.(Mai nou, valoarea unui club este data de numarul tricourilor vandute si nu de numarul trofeelor castigate).

Barcelona ,de pilda, a refuzat sa-l ia pe Messi in acest turneu, invocand oboseala acumulata la Copa America. Initial, argentinianul fusese  anuntat ca fiind, totusi prezent, la meciurile din America. De altfel, Luis Enrique si-a exprimat, la un moment dat, nemultumirea fata de acest turneu organizat la distanta atat de mare de Spania.

Cluburile simt ca au intrat intr-o sarabanda tot mai greu de gestionat si in care competitiile majore pierd teren in fata intrecerilor pe bani. 

Alte stiri din Sport

Ultima oră