Spectatorii revin la meciurile de fotbal! Condiția: test Covid negativ

18 Aug 2020 | scris de Istvan Deak
Spectatorii revin la meciurile de fotbal! Condiția: test Covid negativ

Vești bune pentru suporterii de pretutindeni. Spectatorii ar putea reveni încă din septembrie pe stadioanele din Bundesliga. Landul Berlin a aprobat solicitarea clubului Union Berlin de a efectua un experiment, prin organizarea unui meci amical cu spectatori.

Autoritățile din capitala Germaniei au aprobat organizarea unei partide amicale la data de 5 septembrie, în prezența a 3000 de spectatori.

Clubul Union Berlin

Clubul Union a susținut încă de la începutul pandemiei că este imposibilă distanțarea spectatorilor în stadion și singura soluție este testarea tuturor celor care doresc să asiste la partidele de fotbal.

Important de menționat este că stadionul lui Union ”An der Alten Forsterei” este singurul din Bundesliga în care trei tribune din patru nu au scaune, astfel că distanțarea ar fi fost oricum imposibilă. Clubul și-a asumat să organizeze acest experiment după un plan foarte strict.

Cinci etape

Etapa 1 conține următorii pași: persoana care dorește să asiste la meci trebuie să se înregistreze pe site-ul clubului, să valideze informațiile de contact, să ia cunoștință și să își dea acordul că va lua parte la acest experiment medical.

În etapa a 2-a se va organiza o tragere la sorți, cei din club fiind convinși că vor fi mai mult de 3000 de doritori. Norocoșii vor trebui să își cumpere bilet la meci, să îsi facă rezervare pentru testul Covid organizat de club și să aștepte până primesc toate facturile.  Suporterii vor suporta costul testului.

În etapa a 3-a, suporterul se prezintă la testul Covid la ora la care a fost programat, i se recoltează probele și așteapta acasă rezultatul testului.

Etapa a 4-a e meciul în sine pentru cei cu test Covid negativ, cei cu rezultat pozitiv vor fi înlocuiți de cei de pe lista de asteptare, care la rândul lor trebuie să își facă testul. Dacă nu va fi timp necesar, partida se va disputa cu mai putin de 3000 de spectatori.

Meciul ar urma să se deruleze după scenariul obișnuit. Suporterii vin în număr mare cu 30-40 de minute înainte de fluierul de start și asistă grupați la partidă. Suporterilor li se recomandă să poarte mască la ieșirea din stadion, în special la porți.

Etapa a 5-a constă în colectarea rezultatelor medicale printr-un formular online la două zile de la meci. Fiecare persoană este contactată prin email pentru a fi întrebată despre posibilele simptome. Având în vedere că de la efectuarea testului Covid până la sosirea în stadion (unii cu trenul, autobuzul etc) ar fi putut intra cu o persoană infectată, nu este exclusă posibilitatea apariției de cazuri noi de Covid, iar pentru asta se va încerca depistarea lanțului epidemiologic.

 

“Acest proiect nu este doar despre meciuri de fotbal, chiar dacă noi suntem primul caz concret de eveniment major care ia parte la un asemenea experiment. Orașul nostru își pierde identitatea și forța, dacă aproape toate evenimentele sociale sunt anulate pe termen nederminat. Suntem parte a acestui fenomen și este de datoria noastră să căutăm activ și cu determinare totală anumite soluții sigure de revitalizare a acestui sector economic”, susține președintele clubului Union, Dirk Zingler, care este convins că doar testarea masivă a tuturor persoanelor prezente în tribune poate redeschide porțile stadioanelor pe termen lung către publicul larg.

 

“Interesul științific este de a testa persoanele asimptomatice și de a găsi și întrerupe lanțuri infecțioase ascunse în interesul general al combaterii răspândirii bolii”, a mai adăugat acesta. Clubul încă nu a anunțat încă cine va fi adversarul lui Union la partida amicală din 5 septembrie.

Alte stiri din Sport

Ultima oră