Caricatură de prost gust la adresa victoriei Simonei Halep la Roland Garros, publicată în Charlie Hebdo

14 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Caricatură de prost gust la adresa victoriei Simonei Halep la Roland Garros, publicată în Charlie Hebdo Galerie foto (2)

Publicaţia franceză de satiră Charlie Hebdo, care a rămas în mentalul colectiv după tragedia care i-a marcat existenţa, cu atentatul de la sediul său, soldat cu moartea zece jurnalişti şi a doi poliţişti, dă publicităţii acum o caricatură care stârneşte furia românilor.

Desenul se referă la victoria Simonei Halep la Roland Garros, chiar având precizat acest lucru în textul alăturat lui: "O româncă a câştigat Roland Garros". Numai că desenul ilustrează un bărbat, nu o femeie, şi încă unul cu o figură folosită, de obicei, în stereotipiile xenofobe. Bărbatul ilustrat este unul care face un gest de victorie, ridicând trofelul de la Roland Garros, dar strigă: "Fier vechi, fier vechi!".

Desenul a stârnit revolta multor români, care au interpretat caricatura drept un atac grosolan la adresa campioanei de la French Open.

Pe de altă parte, sunt voci care remarcă faptul că Charlie Hebdo ar încerca, de fapt, să ironizeze modul în care francezii îi percep pe români și că ar fi mai degrabă o ironie fină şi subtilă la adresa societății franceze. 

"Charlie Hebdo onoreaza si el Roland Garros-ul Simonei Halep. Umor sau tampenie?", "Trăiască libertatea de expresie...#JeSuisCharlie, cineva?", "Acu’, serios, desenul ăla spune fix ce trebuie, că indiferent ce-ar face românii, francezu’ tot colector de fier vechi îl consideră", sunt doar câteva dintre comentariile de pe reţelele de socializare, postate de români.

Oricare ar fi ideea, caricatura ilustrează o doză de xenofobie care domneşte nu doar în Franţa, ci şi în alte ţări, în special europene, în ciuda tuturor eforturilor care se fac pentru a o combate.

Alte stiri din Sport

Ultima oră