Ce comori descoperi dacă te plimbi cu bicicleta în Pădurea Băneasa

28 Iul 2015
Ce comori descoperi dacă te plimbi cu bicicleta în Pădurea Băneasa
Bucurestiul se topeste din cauza temperaturilor caniculare din aceasta perioada. Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, valabilă în intervalul 29-30 iulie, în șase județe din partea de sud a țării și Municipiul București. In județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ilfov, inclusiv în Capitală, se vor atinge temperaturi maxime de 38-39 de grade Celsius, iar joi, 30 iulie, izolat se vor înregistra valori în jurul a 40 de grade și, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pe o asemenea vremea, populatia este sfatuita sa nu iasa din casa la orele amiezei si sa consume cat mai multe lichide. Capitala este un adevarat cuptor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stati incuiati in casa ori sa imbratisati aparatele de aer conditionat. Padurea Baneasa, aflata in partea de nord a orasului, este locul perfect in care bucurestenii isi pot petrece zilele toride. Pe langa Gradina Zoologica si Restaurantul Casa Alba cu a sa peluza spectaculoasa, bucurestenii mai sunt atrasi acum in zona si de “La Pedale”, un centru de inchirieri biciclete gratis. Trebuie doar sa ai la tine un act de identitate. Nu ai nevoie de bani, insa trebuie sa folosesti “bicla” cu grija. Daca te intorci cu ea avand pana, trebuie sa platesti 10 lei. In cazul in care roata este stricata si nu mai poate fi folosita, costa 90 de lei. Nu va faceti griji. Sunt sanse foarte mici ca acest lucru sa se intample.

Bicicletele, cateva zeci, trebuiesc returnate dupa numai doua ore de plimbare prin imprejurimi, insa aceasta regula se aplica numai sambata si duminica. Daca va plimbati prin Padurea Baneasa in zilele lucratoare, veti gasi biciclete disponibile la orice ora din zi si nimeni n-o sa va ceara sa nu intarziati. Singura rugaminte a celor de la centrul de inchirieri este sa aduceti bicicleta inapoi pana la ora 18:00, atunci cand se da “stingerea”.

Toate bicicletele puse la dispozitie de centrul “La Pedale” sunt din otel, au cadrul jos, saua este neasteptat de confortabila, dispun de apartori, astfel incat sa nu va stropiti, si de un cos pe ghidon, ideal pentru un bagaj mic sau o sticla de apa. Padurea Baneasa adaposteste de toate. Un camping foarte putin cunoscut, curve, pesti, masini cu numere de Bulgaria, dar si cateva trasee pentru biciclete. Nu e nimic marcat, trebuie sa mergi dupa instinct, dar daca ai cu tine un telefon modern ai sa descoperi ca potecile sunt indicate si de catre GPS.

Padurea Baneasa merita explorata. Traseul este usor, insa zonele de promenada, in care poti pedala in aceeasi linie cu familia sau cu prietenii, sunt putine. Pentru copii nu este chiar cel mai prietenos traseu. Dar tinand cont ca vorbim despre un loc aflat la doi pasi de Capitala, unde se poate ajunge cu autobuzul 301, aceste minusuri pot fi ignorate. In spatele Academiei de Politie se afla capela Mauriciu Blank. I-a apartinut unui bancher care a fondat banca Marmorosch Blank si a fost proiectata de catre Duiliu Marcu. Acum este o ruina ascunsa printre copaci si incuiata cu lacate mari. Fatadele s-au realizat din caramida aparenta, iar pe langa ziduri se gasesc tot felul de ambalaje, inclusiv de la prezervative. Sa ne intoarcem totusi la bicileta si sa pedalzam prin miezul padurii, spre nord, spre Centura Capitalei.

Traseul este bunicel, sunt si zone in care trebuie sa mergi mai cu grija pentru ca intalnesti noroi, iar mai tarziu dai peste cativa arbori picati chiar pe carare. Treci de ei mai greu, dar ajungi in cele din urma la marginea padurii, langa o fabrica, unde un muncitor are grija sa-ti spuna ca padurarul a fost cel care a pus un maldar de pamant pe drum si a taiat cativa copaci pentru ca cetatenii de etnie rroma, pe care i-a numit in mod cu totul si cu totul inadecvat drept tigani, sa nu mai intre in padure ca sa fure lemne. Dupa ce ai mers pe drum forestier, acum e cazul sa pedalezi pe asfalt, mergand pe marginea padurii, pana cand ajungi la un cartier rezidential pe care nu prea iti dai seama cum sa-l cataloghezi. Ori este pe camp, ori este langa o oaza de verdeata, cert este ca a fost construit departe rau de tot de orice mijloc de transport RATB sau de vreun magazin alimentar. Daca te muti acolo, prietenii te vor suna sa te intrebe daca s-a facut porumbul, ori daca animalele din padure se simt bine. Nimeni nu va putea da informatii mai exacte. Culmea este ca dupa o bucata de asfalt foarte putin circulata, drumul intra din nou in padure, e foarte larg, iar masinile sunt mult mai multe si circula ca la raliu. Jos este pamant uscat, iar copacii sunt plini de praf. Evident, biciclistii nu rateaza norii de praf si ajung sa-i injure pe soferi pentru ca nu circula mai cu atentie.

Problema se rezolva insa foarte simplu daca faceti dreapta pe prima poteca intalnita si mai departe va ghidati cu aparatul GPS spre Restaurantul Casa Alba, in vecinatatea caruia se gaseste centrul de inchiriere la pedale. O astfel de tura nu dureaza mai mult de o ora si jumatate. Padurea este frumoasa, dar cu conditia sa stati departe de zone sale in care se simte actiunea omului. Capitala ar putea avea o bijuterie verde in zona sa nordica daca cineva s-ar ocupa de salubrizarea Padurii Baneasa. Zonele cu gunoi si peisaje dezgustatoare nu sunt putine si parca iti alunga pofta de a te plimba prin mislocul padurii cand vezi ca din cand in cand romanului i-a fost imposibil sa nu lase mizerie in urma sa.

Alte stiri din Sport

Ultima oră