Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie): În România, la 30 de minute un român face infarct. Femeile tinere, mai expuse atacului de cord

28 Sep 2015
Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie): În România, la 30 de minute un român face infarct. Femeile tinere, mai expuse atacului de cord
La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, iar în unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu supraviețuiește, avertizează Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţia Română a Inimii.
Federaţia Mondială a Inimii insistă asupra pericolului pe care-l reprezintă infarctul miocardic, în general, în special asupra femeilor sub 50 de ani, principala cauză fiind stilul de viaţă dezechilibrat. Infarctul de miocard la femeile sub 50 de ani s-a triplat în ultimii 15 ani, subliniază profesorul Claire Mounier, preşedinta Federaţiei Franceze de Cardiologie (FFC), cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii (marţi, 29 septembrie). Netratată, hipertensiunea arterială “duce foarte des fie la infarct miocardic fie la accident vascular cerebral cu paralizie, ceea ce este nedorit. Alt lucru este diabetul zaharat. Este un factor de risc vascular pentru că el permite colesterolului să se infiltreze şi să dea ateroscleroză accelerată. Tocmai de aceea diabetul trebuie tratat în colaborare demedicul de familie,medicul diabetolog şi de cardiolog, care urmăreşte să prevină complicaţiile cardiovasculare. Apoi urmează cardiopatia ischemică, care are imaginea cea mai serioasa, infarctul de miocard sau angina de piept, care pot fi tratate fie prin medicamente fie prin dilatarea vaselor, fie prin chirurgie cardiovasculară. Există o mulţime de alte condiţii cardiovasculare mai serioase, dintre care insuficienţa cardiacă, adică scăderea forţei inimii atunci când multe dintre bolile amintite mai înainte nu au fost tratate corespunzător, situaţie în care inima trebuie ajutată intensiv şi în mod permanent, potrivit prof. univ. dr. Mircea Cinteză.

Pilula contraceptivă, tutunul...
Bolile cardiovasculare (infarct, accidentul vascular cerebral) nu mai sunt patologii rezervate exclusiv femeilor de peste 65 de ani. Acest tip de boli sunt din ce în ce mai frecvente la femei tinere, din cauza modului lor de viaţă. Peste 60% dintre infarcte înregistrate la femei sub 60 de ani sunt provocate de tabagism, subliniază FFC. Riscul de infarct creşte, în special după vârsta de 35 de ani, în cazul femeilor care fumează şi folosesc pilula contraceptivă ce combină estrogenul şi progesteronul. De unde importanţa, potrivit FFC, adăptării contracepţiei în funcţie de fiecare femeile în parte.

Ţesutul adipos abdominal, adesea asociat cu diabetul, hipertensiunea şi excesul de gărsime în sânge reprezintă un marquer de risc cardiovascular, subliniază specialiştii. O atenţie specială trebuie avută în trei perioade din viaţa femeilor: contracepţia, sarcina după 35 de ani (risc de hipertensiune), menopauza (prudenţă în privinţa tratamentelor hormonale substitutive şi pericol de hipertensiune), subliniază doctorul Christelle Diakov, cardiolog la Institut Montsouris din Paris.

Din păcate, multe femei nu ştiu care sunt semnele care prevestesc criza cardiacă. Tipică la bărbaţi, durerea în piept, ce iradiază spre bărbie şi braţul stâng este absentă la 43% dintre femeile ameninţate de criza caradiacă. În prima clipă, semnele prevestitore ale unei crize cardiace sunt confundate cu cele de angoasă: durerere în spate, respiraţie şuierătoare, greoaie, palpitaţii la efort, oboseală fără o cauză precisă. În această situaţie, se impune consultarea de urgenţă a medicului.

În aceste situaţii, din păcate, femeile, recurg târziu la apelul de urgenţă, ceea ce explică de ce sunt depistate şi beneficiază de tratamente cu o anumită întârziere, comparativ cu bărbaţii. În Europa, bolile cardiovasculare reprezintă 42% dintre decesele la femei, faţă de 27% prin cancere, precizează FFC. Infarctul de miocard este prima cauză, cu 18% decese la femei, urmat de accidentul vascular cerebral (AVC, 14%), apoi celelalte patologii vasculare, potrivit FFC.

În lume, în fiecare an, 17,5 milioane de persoane mor din cauza bolilor cardiovasculare şi o femeie din trei îşi pierde viaţa din această cauză, potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii. Ea pledează pentru crearea unui mediu sănătos pentru inimă în vederea protecţiei sănătăţii acesteia. Asta înseamnă alimentaţie echilibrată, execiţii fizice, lupta contra stresului, renunţarea la ţigară, reducerea poluării.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră