Virusul Ebola se modifică şi devine rezistent la tratamente

16 Sep 2015
Virusul Ebola se modifică şi devine rezistent la tratamente
 Modificările apărute în genomul virusului Ebola fac ineficiente tratamentele antivirale. Noile mutaţii ale genelor virusului Ebola sunt capabile să blocheze efectul unor tratamente, scrie Topsante.

Această descoperire încetineşte producerea şi folosirea medicamentelor contra acestei infecţii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare asupra Bolilor Infecţioase al Armatei americane.

La ora actuală, sunt mai multe tratamente folosite contra infecţiilor cu virusul Ebola. Printre acestea, tratamentul MB-003, în curs de punere la punct, a fost testat decomdată pe maimuţe. După ce s-a înregistrat decesul maimuţelor infectate cu Ebola, deşi ele au primit MB-003, cercetătorii americani au observat modificări la nivelul a două grupe de gene ale virusului Ebola. Or, aceste gene sunt responsabile de fabricarea proteinelor virale pe care le ţinteşte tratamentul MB-003.

Selecţia virusurilor

Un posibil scenariu este cel al selecţiei: un număr mic de virusuri a dezvoltat la început mutaţia. Când au fost administrate tratamentele, virusurile nemodificate şi, deci, sensibile la antivirale au fost eliminate. În schimb, virusurile cu mutaţii rezistente au reuşit să se multiplice mai uşor până când au format o populaţie virală.

În studiul lor (publicat în septembrie anul acesta în revista Cell), cercetătorii insistă asupra riscului reprezentat de presiunea selecţiei acestor mutaţii virale. Autorii studiului notează, de asemenea, importanţa antiviralelor cu o eficienţă mai mare.

De aproximativ doi ani, Africa de Vest este afectată de o epidemie cu virusul Ebola. Peste 28.000 de cazuri au fost confirmate, din care 11.000 decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră