România, pândită de o epidemie de rujeolă, dacă nu se respectă calendarul vaccinărilor obligatorii

26 Oct 2015
România, pândită de o epidemie de rujeolă, dacă nu se respectă calendarul vaccinărilor obligatorii
 România s-ar putea confrunta cu o epidemie de rujeolă, județul Arad confruntându-se cu cel mai mare risc , a avertizat , luni, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, prezentă la dezbaterea "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD. „... Ne aflăm din nou în fața unui risc major al unei alte epidemii de rujeolă, începând în mod deosebit din zona de vest a țării, în județul Arad, unde e riscul cel mai mare", spune dr.Adriana Pistol.

În perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din România au fost afectate de rujeolă, iar 13 copii și-au pierdut viața.

Deşi rubeola este mult mai ușoară din punct de vedere clinic decât rujeola, totuşi ultima epidemie s-a soldat cu peste 50 de sindroame rubeolice congenitale, cu malformații cardiace și auditive grave în cazul unor copii, explică dr. Pistol.

Pojarul se transmite ca fulgerul

"Dacă ne gândim la pojar, simplul pojar, despre care multă lume spune: 'Păi și ce? Un pojar... faci câteva bubițe, faci de două ori febră, și ce dacă?', fără să luăm în calcul encefalită, pneumonie și toate celelalte complicații pe care pojarul le poate da. Am avut evoluții semnificativ mai scăzute după introducerea vaccinării, iar la pojar vaccinarea trebuie să se petreacă într-un procent de peste 95%, dat fiind că vorbim despre o boală de o mare-mare contagiozitate. Ea se transmite foarte ușor, ca fulgerul. Cu toate acestea, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale, observați deja niște vârfuri pe care am început să le avem".

De asemenea, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de tuse convulsivă la copiii nevaccinați, uneori cu forme severe de îmbolnăvire.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră