Primul caz de DIFTERIE în Spania, după aproape 30 de ani: Un băiețel de 6 ani, pe care părinţii au refuzat să-l vaccineze

04 Iun 2015
Primul caz de DIFTERIE în Spania, după aproape 30 de ani: Un băiețel de 6 ani, pe care părinţii au refuzat să-l vaccineze
În Spania s-a înregistrat primul caz de difterie din 1986, scrie Time. Pacientul este un băiat de şase ani din oraşul catalan Olot. El a fost plasat, ieri, în terapie-intensivă într-un spital din Barcelona, unde i se administrează ser anti-difteric. Copilul a ajuns în această situaţie, deoarece părinţii au decis să nu-l vaccineze împotriva acestei boli infecţioase. Potrivit El Pais, Ministerul spaniol al Sănătăţii a făcut apel la ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a găsi anti-toxina. În final, s-a găsit în Rusia serul şi a fost adus de la Moscova. Ruben Moreno, secretar general pentru serviciul de sănătate, a declarat pentru El Pais, că această problemă a apărut pentru că nimeni nu mai suferă de această infecţie, ca urmăre a vaccinării.

Difteria este o boală infecţioasă, contagioasă, cauzată de bacteria Corynebacterium diphteriae. Difteria afectează mai ales copiii şi se localizează în zona amigdalelor, faringelui, laringelui şi nasului. Infecţia se transmite prin tuse, strănut, contact direct cu bolnavul sau obiectele contaminate de acesta şi debutează cu durere şi inflamare gâtului, febră, inflamarea ganglionilor limfatici din zona gâtului, stare de oboseală şi lipsa poftei de mâncare. După aproximativ trei zile, apar membrane (membrane false) albicioase, care acoperă amigdalele şi faringele.

Vaccinarea este foarte importantă în condiţiile în care unul din 10 pacienţi cu difterie moare din cauza complicaţiilor infecţiei. Dacă toxinele difterice se transmit în organism, pot apărea complicaţiile la inimă şi sistemul nervos central şi periferic.

„Difteria în forma respiratorie poate fi cauzatoare de paralizii ale membrelor şi ale muşchilor respiratori. În acest caz, pacientul trebuie spitalizat într-o secţie de reanimare pentru a se evita decesul”, precizează prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Difteria poate fi prevenită prin administrarea corectă a vaccinului antitetanic şi antipertussis (DTP), cu rapel pentru a asigura imunitatea. Vaccinarea începe la vârsta de 2 luni. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii pacientul va fi izolat, persoanele din jur se vor spăla pe mâini cu multă apă şi săpun, obiectele folosite de pacientul cu difterie vor fi decontaminate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră