Lăsaţi ţigările! Este Ziua Mondială fără tutun

31 Mai 2015
Lăsaţi ţigările! Este Ziua Mondială fără tutun
În fiecare an, la 31 mai, se marchează Ziua mondială fără tutun. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi subliniază cu acest prilej riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun.

Pentru anul 2015, tema zilei este: „Opriți comerțul ilicit cu produse din tutun”, aceasta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice și economice, de guvernare și de luptă împotriva corupției. Se estimează că una din 10 țigări și multe alte produse din tutun consumate la nivel mondial sunt ilegale. 
Cele două obiective ale campaniei inițiate de OMS în 2015 sunt: de a sensibiliza opinia publică cu privire la prejudiciul asupra sănătății cauzat de comerțul ilicit cu produse din tutun, în special sensibilizarea grupurilor de tineri și a persoanelor cu venituri mici, a grupurilor de risc datorită accesibilității sporite la aceste produse cu costuri încă mici; de a evidenția că acumularea de venituri mari ale grupărilor criminale provenite din comerțul ilicit cu produse din tutun este un mijloc de finanțare a altor activități, precum traficul de medicamente, de ființe umane și de arme și inclusiv a actelor de terorism, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători. Se estimează că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect peste 8 milioane decese în fiecare an, iar peste 80% din aceste decese vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate. OMS pledează pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun, potrivit site-ului organizației.

Scopul Zilei mondiale fără tutun este de a contribui la protejarea generațiilor prezente și viitoare, de a le feri de consecințele devastatoare asupra sănătății provocate de consumul de tutun și de expunerea la fumul de tutun. De asemenea, are în vedere și impactul negativ al consumului de tutun asupra domeniilor social, economic și asupra mediului. 
În Romania sunt organizate mai multe evenimente pentru a marca aceasta zi. Între acestea se înscrie și continuarea campaniei „Ajută-mă să cresc sănătos!” și prin realizarea de activități de informare — sensibilizare — conștientizare, activități de petrecere a timpului liber și de formare de abilități în unitățile de învățământ, de către Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, se încearcă conștientizarea și sensibilizarea elevilor cu privire la necesitatea unui mediu sănătos în care să crească și să se dezvolte atât ei cât și generațiile viitoare.

Ziua mondială fără tutun se marchează, din 1988, la 31 mai, la inițiativa și sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății. În 1987, țările membre ale OMS au adoptat o Rezoluție, prin care se făcea un apel la decretarea unei Zile internaționale fără fumat, la 7 aprilie 1988. Succesul înregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar în ultima zi din luna mai. (M.C)

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră