Canicula şi umezeala favorizează înmulţirea ţânţarului-tigru, care transmite două infecţii grave

20 Iun 2015
Canicula şi umezeala favorizează înmulţirea ţânţarului-tigru, care transmite două infecţii grave
 Canicula a determinat, printre altele, îmulţirea rapidă a insectelor, în special a ţânţarului-tigru, cel care transmite febra dengue şi chikungunya, avertizează autorităţile franceze. Ţânţarul-tigru ar putea fi numit şi ţânţarul-zebră, deoarece este brăzdat de linii albe de abdomen.

Această insectă are o lungime de aproximativ 7 milimetri şi a venit în Europa din Asia. În Franţa, de exemplu, a fost semnalat în 20 de departamente, dar şi în România.  Ţânţarul-tigru este, totuşi, denumirea cea mai potrivită, deoarece este foarte agresiv şi rezistent. Se răspândeşte rapid cu ajutorul mijloacelor de transport. A fost semnalat în trenuri, avioane, maşini. Întrucât sunt puţine substanţe cu care să fie exterminat, în Franţa se experimentează ţânţarul mascul steril, care nu ar mai putea fecunda ţânţarul femelă, împiedicându-se astfel reproducerea.   

Deocamdată, pentru a ne proteja de această insectă se recomandă asanarea ochiurilor de apă stătută, inclusiv din jurul plantelor, acestea fiind locurile preferate pentru depunerea ouălelor. De asemenea, sunt recomandate soluţiile anti-ţânţari şi plasele la ferestre şi uşi.

Ţânţarul-tigru transmite două infecţii severe: febra dengue şi chikungunya.

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş,”, precizează că febra Dengue debutează cu un sindrom de tip gripal şi, în absenţa unui tratament adecvat, poate evolua cu complicaţii severe.  Dacă în faza critică a bolii nu este administrat un tratament eficient pentru evitarea complicaţiilor, decesul poate surveni în 24-48 de ore. În faza de remisie, starea bolnavului se îmbunătăţeşte treptat. Dacă boala a afectat creierul, pacientul poate avea convulsii sau tulburări neurologice.Infecţia chikungunya se manifestă, în general, după 2-12 zile de la momentul înţepăturii.

Infecţia chikungunya debutează brusc cu a febră, dureri ale articulaţiilor şi rigiditatea acestora. De asemenea, infecţia se manifestă prin : dureri musculare, de cap, stare de vomă şi greaţă, oboseală, erupţie pe trunchi, tălpi, palme şi faţă. În general, simptomele pot fi uşoare, infecţia poate trece fără complicaţii şi bolnavii se pot reface complet. În cazul unor pacienţi, durerile articulare sunt persistente mai multe luni, chiar ani la rând şi pot fi invalidante.

Anual, în lume, din cauza bolilor transmise de acest ţânţar, se înregistrează aproximativ 725.000 de decese.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră