Voinţa este esenţială pentru cei care doresc să scape din ghearele tabagismului

31 Mai 2015
Voinţa este esenţială pentru cei care doresc să scape din ghearele tabagismului
 Tabagismul este definit, în mod obişnuit, ca o boală care ar putea fi vindecată cu ajutorul substituenţilor pentru nicotină, dependenţa de tutun fiind una de tip psihic. O anchetă exclusivă a Doctissimo, efectuată în perioada 27 aprilie – 19 mai 2015, printre 706 internauţi (438 de femei şi 268 de bărbaţi), arată că fumătorii şi ex-fumătorii dau vina pe stres ca fiind factorul principal care explică tabagismul şi recăderea în acest viciu.

Pentru cei care au reuşit să scape de sub stăpânirea ţigării, voinţa ar fi cheia succesului lor. Majoritatea celor care au învins tabagismul au avut nevoie de terapii pentru combaterea sevrajului. Indiferent că sunt fumători sau ex-fumători, ei au recunoscut că au căzut în capcana tabagismului în adolescenţă, la vârste între 14 şi 16 ani, aproape 4 fumători din 10 recunosc că fumează la orice oră. Printre fumători, doar 1 din 4  se gândeşte să abandoneze ţigara, 72% spunând că simte o plăcere de a fuma. ¾ vor să renunnţe la ţigară cu scopul de a-şi proteja sănătatea (81%), din cauza unor probleme medicale pe care deja le au (40%) şi din cauza preţului foarte mare al ţigărilor (45%). 71% au încercat să pună punct fumatului o dată, de două ori, de trei ori. 46% au făcut această încercare fără nici un ajutor, doar ¼ au cerut ajutorul unui medic şi 1/5, al unui farmacist. Site-urile par să fie o sursă de informare neglijabilă pentru internauţi.

Majoritatea fumătorilor care doresc să renunţe la viciu au optat pentru automedicaţie, folosind substituenţi pentru nicotină cum ar fi plasturi, gume cu nicotină, ţigarete electronice. Medicina alternativă – auriculoterapia, hipnoza sau sofrologia – nu pare să ofere soluţii eficiente, doar 5% fiind atraşi de aceasta. Doar 29% dintre ex-fumători au reuşit să renunţe la viciu de la prima tentativă.

Majoritatea (72%) au revenit la obiceiul de a fuma o dată, de două ori, până au renunţat definitiv, din cauza stresului şi dependenţei excesive. Jumătate dintre ex-fumători consideră că reuşita este rodul voinţei şi forţei de caracter.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră