A preferat să moară decât să îmbătrânească

04 Aug 2015
 A preferat să moară decât să îmbătrânească
 A preferat să moară decât să îmbătrânească. Este vorba de o britanică în vârstă de 75 de ani, fostă infirmieră, sănătoasă, care şi-a oferit moartea într-o clinică specializată din Basel. Gill Pharaoh şi-a programat moartea într-o clinică pentru suicidul asistat din Elveţia. Decizia ei a şocat Marea Britanie, iar presa franceză a scris mult despre povestea ei, mai ales că femeia nu avea probleme de sănătate.

Gill Pharaoh era căsătorită, mamă a doi copii. Ea şi-a motivat decizia în publicaţia britanică, The Sunday Times, apărută în weekend-ul trecut. Experienţa ei de infirmieră i-a arătat că a îmbătrâni este „atât de sumbru şi atât de trist.Viaţa mea este completă şi sunt pregătită să mor”, mărturisea fosta infirmieră. Gill Pharaoh, care s-a ocupat permanent de vârstnici a refuzat să îmătrânească. Potrivit Sunday Times, Gill a fost susţinută de copiii ei şi de John, tovarăşul ei de viaţă de aproape 25 de ani. Fiica ei, Caron, s-a „luptat „ cu ea pentru a accepta alegerea mamei ei.

În 21 iulie, înainte de a păşi în clinica pentru suicidul asistat, Gill, care voia să moară în demnitate, şi-a mai oferit o ultimă, dar frumoasă plimbare prin Basel, apoi a cinat împreună cu John.

Gill dorea să lase familiei ei o imagine frumoasă despre ea, să nu devină o povară pentru cei apropiaţi şi pentru asigurările sociale britanice.

Situaţie haotică

Legea eleveţiană interzice eutanasierea, dar autorizează suicidul asistat medical, în cadrul căruia pacientul realizează el însuşi actul provocator al decesului, se precizează într-un articol apărut în ediţia de azi a La Croix consacrat acestui subiect.

„Spiritul aceste legi este că fiecare are adevărul lui şi face ce vrea. Situaţia din Elveţia a devenit haotică”, susţine Francois-Xavier Putallaz, profesor de filosofie la Universitatea din Fribourg şi membru al comisiei de bioetică a Conferinţei episcopilor elveţieni. În continuare, acesta este convins că va trebui să ne îndreptănm spre un real progres, cu îngrijiri paliative bune, cu dragoste faţă de bolnav, astfel încât pacientul să renunţe la suicidul asistat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră