Furnicăturile în degete de la mâini şi picioare pot anunţa de la carenţa de vitamina D şi magneziu până la accidentul vascular cerebral

23 Dec 2022
Furnicăturile în degete de la mâini şi picioare pot anunţa de la carenţa de vitamina D şi magneziu până la accidentul vascular cerebral

Furnicăturile în degete de la mâini, de la picioare... Este un semnal banal, pe care frecvent îl ignorăm.

Totuşi, furnicăturile, asociate cu alte manifestări, pot prevesti de la o amorţire temporară din cauza sensibilităţii unui nerv până la un accident vascular cerebral (AVC).

Fiecare dintre noi s-a sculat într-o dimineaţă cu un braţ amorţit pentru că a dormit pe el. Ceea ce este trecător. Dar când vorbim despre un AVC, suntem în faţa unei urgenţe medicale. De aceea, nu trebuie să pierdem din vedere banalele furnicături.

Iată ce se poate ascunde în spatele unor furnicături.

1. Sindromul de canal carpian care se traduce prin compresia nervului de la închietura mâinii din cauza unor gesturi repetitive efectuate la locul de muncă. Sindromul este asociat cu imflamarea ligamentelor sau deformarea osoasă a încheieturii mâinii, cu senzaţia de arsură la nivelul degetelor şi braţelor. Acest sindrom este mai frecvent la femeile de peste 50 de ani şi poate fi localizat la o singură mână sau la ambele.

2. Criza de spasmofilie. Acest tip de crize pot, de asemenea, să declanşeze furnicături în special la nivelul mâinilor şi în jurul gurii, transpiraţii reci, anxietate, lipsă de aer, nod în gât, înţepături în piept, chiar leşin, ce arată că este vorba de o carenţă de magneziu şi vitamina D, mai ales la sârşitul iernii.

3. Hipoglicemie. În acest caz, furnicăturile sunt însoţite de paloare, transpiraţii reci, palpitaţii, tremurături, senzaţie generală de rău care indică faptul că creierul are un deficit de zahăr.

4. Hipertiroidă. În caz de hipertiroidă (secreţia de hormoni tiroidieni într-o canitate mare), furnicăturile se asociază cu alte simptome: diareee, stare de vomă, slăbirea rezistenţei musculare, transpiraţie excesivă.

5. Accident vascular cerebral. În cazul accidentului vascular cerebral (lipsa irigării cu sânge a unei porţiunii a crierului), furnicăturile sunt semne care prevestesc ruptura anevrismului care provoacă insuficienţa circulatorie. În AVC, furnicăturile sunt urmate de dificultăţi de vorbire, tulburări de vedere, dureri violente de cap, paralizie parţială... În general, membrele superioare sunt cele mai afectate. Premergător unui AVC cu săptămâni sau luni, se pot înregistra episoade de semnale de alertă. Sau, dimpotrivă, să nu se observe nici un semnal până în ziua producerii AVC-ului.

6. Neuropatie diabetică. În caz de diabet, furnicăturile pot să fie resimţite în orice parte a corpului. Furnicăturile nu trebuie puse în legătură cu variaţiile de glicemie, ca în cazul hipoglicemiei. Mai curând, aceste furnicături corespund unei afectări a nervilor perferici din cauza excesului de zahăr. Nevoia la intervale scurte de a urina şi de a bea apă, crampele... toate aceste semne trebuie să-l determine pe pacient să consulte de urgenţă medicul.

7. Scleroza în plăci. Boală neurodegenerativă a sistemului nervos central, scleroza în plăci se manifestă cu tulburări de vedere, tulburări motorii, dar şi cu furnicături, care indică prezenţa unei inflamaţii în măduva osoasă.

Când furnicăturile apar şi dispar în interval de 2 - 7 zile sau chiar de săptămâni, persistă, devin mai puternice şi pe zone mai extinse, se asociază cu tulburări de respiraţie, blocarea unui braţ se impune consultarea urgentă a medicului.

Este preferabil să consultaţi medicul curant, dar dacă suspectaţi o afectare a creierului, trebuie consultat neurologul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră