Slate: Deocamdata, cainele, cea mai buna “masina” de detectare a cancerului?!

15 Apr 2015
Slate: Deocamdata, cainele, cea mai buna “masina” de detectare a cancerului?!
La inceputul lunii martie, la Congresul anual al Societatii Americane de Endocrinologie de la San Diego, cercetatorii de la departamentul de medicina al Universitatii Arkansas (SUA) au prezentat excelentele rezultate obtinute de cainele Frankie, dresat pentru a decela compusii organici volatili, specifici cancerului de tiroida, din esantioane de urina.

Potrivit Guardian, ciobanescul german a emis diagnosticul corect pentru 30 din 34 de participanti la test, subliniindu-se ca animalul a fost capabil sa distinga pacientii cu noduli benigni de cei care prezentau tumori maligne. Joel Dehass, veterinar, specialist in caini, scrie, in lucrarea sa “Tout sur la psychologie du chien” , ca nasul cainelui are intre 100 de milioane de receptori olfactivi (cainele cu nasul scurt) si 300 de milioane (cainele cu nasul lung), comparativ cu 5 milioane de receptori olfactivi, la om.

Intrebarea este: ar putea deveni cainele un “instrument” pentru depistarea cancerului. Oncologii sunt sceptici. “Cainele nu poate deveni un instrument standard de depistare, explica Olivier Cussenot, oncolog si urolog la Hoptal Tenon din Paris, care este initiatorul lucrarilor de detectare a cancerului de prostata cu ajutorul mirosului canin, in 2011. “Dresajul si formarea iau timp. Performantele cainilor sunt diferite in functie de varsta lor si ei nu pot sa activeze in acest sens mai mult de cinci ani”.

In teza sa consacrata mirosului salvator al cainelui, publicat in 2011, veterinarul Aude Kroely, de la Clinica dinMontelimar, sustine ca regimul alimentar bogat in acizi grasi saturati provoaca o scadere semnificativa a acuitatii olfactive (…)

Deshidratarea poate provoaca, de asemenea, uscarea mucoasei si deci afecarea simtului mirosului. Asadar, nu, depistarea cancerului prin simtul mirosului extrem de ascutit al cainelui nu va deveni o norma in urmatorii ani.

Dar pentru a evita suferinta unor pacienti care trebuie sa suporte examene invazive, adesea riscante, costisitoare si, uneori, chiar cu rezultate eronate (vezi problema rezultatelor fals pozitive ale dozajului sanguin al PSA in cazul cancerului de prostata), unii cercetatori s-au inspirat in studiile lor pentru a pune la punct captatori ultra sensibili. Este vorba de nasul electronic, conceput de cercetatorii finlandezi de la spitalul universitar din Tampere (Finlanda) pentru un diagnostic precoce al cancerului de prostata, plecand de la esantioane de urina. In Statele Unite, o masina botezata BreathLink, a fost pusa la punct de societatea Menssana special pentru a depista cancerul de san, aflam dintr-un articol de pe site-ul BBC News.

Potrivit articolului publicat in revista de stiinta Plos One, fiabilitatea diagnosticului este similara celui dat de mamografie, cu precizarea ca pacientele nu trebuie sa se dezbrace pentru a se expune razelor X. Totusi, aceasta metoda de depistare mai putin invaziva nu a fost aprobata de FDA – Agentia americana pentru produsele alimentare si medicamente, care autorizeaza comercializarea medicamentelor pe teritoriul SUA.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră