În curând, vaccinul gripal universal

06 Iul 2015
În curând, vaccinul gripal universal
 Un vaccin gripal universal este în pregătire la Universitatea Rockefeller din Statele Unite, anunţă un studiu publicat în revista Cell. Ştim că vaccinul gripal, diferit de la un sezon la altul, nu poate ţinti decât anumite suşe virale. De exemplu, vaccinul de anul trecut a fost compus din suşe virusurilor B, A H1N1 şi H3N2, dar nu a fost eficient în totalitate, deoarece virusul a înregistrat o mutaţie şi suşa diferită a provocat epidemia.

Potrivit articolului din revista Cell, cercetătorii americani s-au apropiat foarte mult de performanţa de a pune la punct un vaccin gripal universal, capabil să asigure imunizarea eficientă contra unui larg evantai de virusuri. Este vorba de o echipă de cercetători de la Universitatea Rockefeller din New York, care sugerează că este posibilă exploatarea unui mecanism necunoscut până acum, din sistemul nostru imun, pentru crearea de vaccinuri gripale mai eficiente, ceea ce este foarte important ştiindu-se că virusul gripal are o formidabilă capacitate de a fi într-o perpetuă modificare.

În prezent, majoritatea vaccinurilor contra gripei sezoniere se produc pe baza unei formule care le conferă capacitatea de a ţinti cele trei sau patru suşe virale H1 şi H3 virusul gripei A, inclusiv suşele virusului influenza B. Aceste suşe sunt selecţionate pe baza previziunilor experţilor în sănătate publică pentru sezonul gripal viitor. Dar, uneori, ei pot să greşească şi vaccinul să fie ineficient.

Atât timp cât vaccinul împotriva gripei sezoniere asigură protecţie doar contra suşelor specifice, ne-am gândit că, incluzând anticorpi modificaţi în vaccin, ar fi posibil să mărim rata de protecţie contra mai multor suşe simultan, subliniază profesorul Jeffrey Ravetch, principalul autor al studiului. Noul mecanism al sistemului imun descoperit de noi, prin care vaccinul conţinând anticorpi accelerează producţia de anticorpi protectori, ar putea fi o soluţie pentru reducerea mortalităţăii provocate de infecţiile cu virusul gripei sezoniere.

Deocamdată studiile au fost realizate pe rozătoare de laborator. Cercetătorii americani au anunţat că vor continua studiile având ca obiectiv realizarea unui vaccin care să asigure imunitate contra virusului gripei sezoniere pe toată durata vieţii.

În legătură cu această cercetare, profesorul doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune că  nu este prima încercare de realizare a unui vaccin gripal universal. Chiar dacă nu se va ajunge la un vaccin gripal universal cu imunizare pe viaţă, „ar fi foarte bine dacă se va obţine unul care să ne protejeze cel puţin câţiva ani. Ceea ce este foarte important în condiţiile în care, aşa cum se ştie, virusul gripal prezintă o instabilitate antigenică foarte mare”, spune profesorul doctor Alexandru Rafila.

Gripa este o boală care poate fi contractată la orice vârstă de către orice persoană. Nou-născuţii şi sugarii cu vârste până la 6 luni pot face gripă dacă mama lor nu a fost vaccinată.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră