Pansamentul inteligent care previne infecţiile

05 Noi 2015
Pansamentul inteligent care previne infecţiile
Cercetătorii de la Universitatea Bath (Regatul Unit) au pus la punct un prototip de pansament inteligent care detectează prezenţa bacteriilor patogene la scurt timp după infecţie. Studiul cercetătorilor englezi a fost publicat în ACS AppliedMaterials&Interfaces.

Recuperare post-operatorie

Bacteriile care colonizează rănile au tendinţa de a forma microcolonii, învelite într-o structură numită „biofilm”. Este modul normal de a fi al bacteriilor patogene, care însă este periculos pentru om. În cazul formării acestui biofilm, pansamentul inteligent se colorează în verde fluorescent. Pansamentul detectează astfel modificările din activitatea bacteriană de la nivelul plăgii. În generală, rănile conţin unele bacterii care nu declanşează reacţie imunitară. Dacă bacteriile încep să formeze biofilmul şi să colonizeze rana, acestea sunt semne că sănătatea pacientului este în pericol.

Acest pansament permite măsurarea gradului de colonizare bacteriană critică, explică în Sciences et Avenir doctorul Toby Jenkis, co-autor al studiului. Concret, în acest pansament, se află vezicule lipidice ce conţin un colorant. „Veziculele măsoară aproximativ 100 nanometri în diametru şi localizează toxinele bacteriene. La un anumit prag, este eliberat colorantul, ceea ce îi conferă pansamentului aspectul fluorescent”, explică autorii acestei descoperiri.

Detectarea în câteva minute

Cercetătorii au testat acest pansament pe două bacterii cunoscute, care sunt la originea majorităţii infecţiilor nozocomiale: Escherichia coli şi stafilococul auriu. Testele au indicat că detectarea se efectuează rapid: în câteva minute de la aplicarea pansamentului faţă de câteva ore prin testele clasice.

Această tehnologie ar putea deveni primordială în recuperarea rapidă după intervenţii chirurgicale, speră cercetătorii. „Dacă este folosit în mod curent, credem că ar putea fi util pentru diagnosticul precoce al infecţiei post-chirurgicale şi, deci, în mod indirect, pentru reducerea incidenţei septicemiilor”, concluzionează doctorul Toby Jenkins.

„Noi efectuăm în prezent teste, dar un studiu clinic ar putea fi efectuat după aproximativ trei ani.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră