Poluarea aerului provoacă, anual, peste 3 milioane de decese premature

17 Sep 2015
Poluarea aerului provoacă, anual, peste 3 milioane de decese premature
 În fiecare an, poluarea atmosferică exterioară este cauza a peste 3 milioane de decese premature, scrie Sciences et Avenir. Şi, atenţie, această cifră s-ar putea dubla până în 2050, potrivit unui studiu publicat miercuri, 16 septembrie 2015, în revista Nature.

O echipă de cercetători, coordonată de Jos Lelieveld, de la Institutul german Max Planck, a evaluat mortalitatea prematură cauzată de poluare. Astfel, ei au stabilit că, în lume, 5 persoane din 100.000 mor, anual, din cauza poluării aerului inspirat. Din cele 5 persoane, 2 mor din cauza unui accident vascular cerebral, 1,6 prin infarct, ceilalţi din cauza a diferite boli respiratorii, printre cancerul pulmonar.

În total, la nivel global, 3,3 milioane de persoane au murit prematur, în 2010, din cauza poluării atmosferice. Populaţia din două ţări, dintre cele mai aglomerate, sunt afectate de acest fenomen: China (1,36 milioane de decese), India (645.000 de decese). Majoritatea deceselor sunt cauzate de emisiile legate de traficul rutier, producerea de energie, unele activităţi agricole, arderea materiilor organic.

Studiul avertizează că la cele 3,3 milioane de decese provocate de poluare aerului exterior se adaugă la cele între 3 şi 4 milioane de decese legate de poluarea aerului din casele noastre. Potrivit articolului, până în 2050, 6,6 milioane de decese ar putea fi provocate de poluarea aerului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră