Poliomielita: O boală infecţioasă, contagioasă, care afectează sistemul nervos şi provoacă paralizii ireversibile

11 Sep 2015
Poliomielita: O boală infecţioasă, contagioasă, care afectează sistemul nervos şi provoacă paralizii ireversibile
Poliomielita este o boală infecţioasă, contagioasă, gravă, uneori fatală, provocată de virusul poliomielitic. Nu avem un remediu contra poliomielitei, de aceea este foarte importantă prevenţia acestei boli infecţioase. Numită şi paralizia infantilă, poliomielita, mai frecventă la copiii sub 5 ani, afectează sistemul nervos central, provocând paralizii ireversibile.Virusul poliomielitic se transmite pe două căi: fecal-orală, prin alimente sau apă contaminată cu materii fecale ce conţin virusul poliomielitic; aeriană, o persoană infectată cu virusul polio îl răspândeşte prin secreţiile nazale, atunci când tuşeşte, strănută sau chiar vorbeşte. Trebuie să ţinem seama că riscul de transmitere a virusului polio este maxim în intervalul de 7-10 zile înainte şi după apariţia primelor simptome.

 Simptome

Sunt persoane infectate care nu prezintă simptome. În schimb, altele au simptome ce mai degrabă ne duc cu gândul la gripă. Ele au febră, dureri în gât, ale membrilor inferioare, unele tulburări gastrointestinale, dureri abdominale.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, precizează că „pacienţii cu forme severe, respectiv cu paralizie poliomielitică, au ceafa inertă, prezintă semnul migraţiei ombilicului, tulburări de deglutiţie şi de respiraţie, paralizie la unul sau ambele membre inferioare sau superioare, paralizii la nivelul musculaturii ochilor, facial, al toracelui, spasme musculare”. Specific pentru pacienţii în aceast fază a bolii este faptul că, „în poziţia şezut, el nu poate să-şi apropie bărbia de genunchi”.

Vaccinarea

Vaccinarea antipolio este singura modalitate de prevenire a acestei infecţii. Vaccinul polio face parte din calendarul vaccinărilor obligatorii în ţara noastră. El se administrează în patru doze: la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni şi la 9 ani. Vaccinul asigură o protecţie de peste 98%. Persoanelor care călătoresc în zone endemice, OMS le recomandă să primescă o doză de vaccin polio oral (OPV) sau de vaccin polio inactivat (IPV) cu 4 săptămâni înainte de călătoria internațională; cei care călătoresc de urgență să primescă o doză de vaccin polio cel puțin imediat înainte de plecare.

Săptămâna aceasta, OMS a anunţat că cei doi copii din sud-estul Ucrainei cu poliomielită deja au paralizat din cauza acestei infecţii. Sunt primele cazuri de polio în Europa după 2010. Este motivul pentru care autorităţile insistă asupra importanţei vaccinării antipolio. La noi, deocamdată gradul de vaccinare antipolio este de circa 88%, ce-i drept sub procentul indicat de OMS de 95%, care asigură, totuşi, un anumit control al răspândirii infecţiei. Totuşi, potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, cei mai mulţi copii nevaccinaţi sunt în Bucureşti, Arad şi Alba. În prezent care loc catagrafierea copiilor eligibili şi nevaccinaţi şi dacă se înregistrează un număr mare de copii nevaccinaţi se va iniţia o campanie de imunizare cu vaccin polio.

 

 


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră