Reuniunea OMS de la Vilnius: O Europă cu mai puţin sedentarism, diabet, cancer, boli cardiovasculare, obezitate, tabagism, tuberculoză

14 Sep 2015
Reuniunea OMS de la Vilnius: O Europă cu mai puţin sedentarism, diabet, cancer, boli cardiovasculare, obezitate, tabagism, tuberculoză
Între 14 şi 17 septembrie, la Vilnius, se derulează a 65-a sesiune anuală a Comitetului regional al OMS Europa, la care participă 260 de delegaţii.
La acest eveniment sunt prezenţi miniştri ai sănătăţii şi alţi decidenţi din 53 de ţări, state membre ale Regiunii OMS Europa.

Pe agenda sesiunii din acest an se află o strategie nouă privitoare la activitatea fizică, în condiţiile în care sedentarismul este cauză a bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului de sân şi colon etc. în Regiunea Europeană. De asemenea, sedentarismul este implicat în apariţia obezităţii.

Potrivit estimărilor OMS, în 46 de ţări din Regiune, peste 50% dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi. În unele ţări, acest fenomen atinge 70% din populaţie. Această strategie este bazează pe un demers multisectorial şi are ca obiective reducerea relativă cu 10% a prevalenţei activităţii fizice insuficiente pentru 2025, reducerea relativă cu 25% a riscului de deces prematur imputabil bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului sau afecţiunilor respiratorii cronice, reducerea relativă cu 25% a prevalenţei hipertensiunii arteriale sau o limitare a prevalenţei hipertensiunii arteriale, scăderea diabetului şi a obezităţii.

Comitetul regional va pleda pentru noi măsuri mai eficiente de aplicare a Convenţiei-cadru a OMS de luptă antitabac în Regiunea europeană 2015-2025. Potrivit estimărilor OMS, peste 1,6 milioane de persoane mor, în fiecare an, din cauza bolilor provocate de tutun.

La nivel mondial, Regiune Europeană înregistrează proporţia cea mai ridicată (16%) în privinţa deceselor impubabile consumului de tutun. Noile măsuri se referă la participarea mai multor sectoare ale socieţii la lupta contra tabagismului. Pe termen lung, obiectivul îl reprezintă o Regiune Europeană ocolită de morbiditate, mortalitate şi dependenţă de tabagism.

Prin planul de acţiune contra tuberculozei în Regiunea Europeană, până în 2020 se urmăreşte scăderea cu 35% a numărului deceselor prin TBC, reducerea cu 25% a nivelului incidenţei TBC şi o rată de reuşită de 75% pentru tratamentul pacienţilor afectaţi de tuberculoza farmacorezistentă.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră