Alimentele bogate în grăsimi dereglează semnalele date de creier şi măresc pofta de mâncare

24 Sep 2015
Alimentele bogate în grăsimi dereglează semnalele date de creier şi măresc pofta de mâncare
 Grăsimile dereglează semnalele cerebrale legate de saţietate şi favorizează luarea în greutate, potrivit unui studiu publicat în revista Heliyon. Grăsimile reprezintă o componentă esenţială în alimentele industriale. Ele conferă alimentelor consistenţă, intensifică culoarea, maschează şi întăreşte gustul acestora. Dar cu cât consumăm mai multe grăsimi, cu atât creşte pofta de mâncare şi semnalele transmise de creier legate de saţietate sunt dereglate.  

« Am fost surprinşi de câte animale, chiar oameni pot să abuzeze de alimente savuroase şi foarte bogate în grăsimi, chiar şi atunci când s-au săturat », explică co-autorul acestui studiu, doctorul Aurelio Galli, de la Universitatea Vanderbilt din SUA.

Cercetătorii de la această universitate au realizat un test în laborator cu rozătoare pentru a înţelege acest fenomen. Ei au analizat semnalele legate de insulină la nivel cerebral, care transmit informaţia privitoare la saţietate, ştiind că rezistenţa la semnalele insulinei pot înlesni apariţia obezităţii.

Cercetătorii au observat că grăsimile reuşesc să perturbe semnalele cerebrale privitoare la saţietate, generând un cerc vicios. Cu cât animalele au mâncat mai multe alimente bogate în grăsimi, cu atât aveau poftă de a mânca mai mult, în special alimente încărcate de grăsimi.

« Rezultatele relevă un sistem care are ca scop controlul consumului de alimente cu grăsimi şi, evident, cu zahăr », susţine doctorul Galli. În opinia acestuia, acest fenomen este o explicaţie a apariţiei obezităţii.

În 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că supraponderea şi obezitatea este cauza a aproximativ 3,4 milioane de decese şi a reducerii speranţei de viaţă.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră