O nouă victorie împotriva cancerului: un test de sânge de zece ori mai eficient în depistarea reziduurilor tumorale

21 Iun 2020 | scris de A.A.
O nouă victorie împotriva cancerului: un test de sânge de zece ori mai eficient în depistarea reziduurilor tumorale

O nouă tehnologie a fost dezvolată de specialiștii de la Cambridge prin care, printr-un simplu test de sânge, medicii pot determina potențialul ca un pacient vindecat de cancer să se confrunte cu o revenire a bolii, precizează The Independent.

Oamenii de știință au folosit teste genetice personalizate pentru a studia tumorile și a identifica sute de mutații genetice din ADN-ul acestora ce ar fi răspândite în fluxul sanguin.

Tehnica este atât de sensibilă, încât experții pot identifica o singură celulă din ADN care a suferit mutații din milioane de probe prelevate. Aceștia precizează că ar putea determina cu acuratețe dacă un pacient se află în pericolul de a se confrunta cu o recidivă a cancerului după efectuarea tratamentului corespunzător.

Nitzan Rosenfeld, expertul care conduce echipa de cercetători ai Institutului Cambridge, a afirmă că aceste teste personalizate vor putea determina dacă cancerul încă mai este prezent în organism sau pentru a determina din fază incipientă dacă pacientul se află pe punctul de a recidiva.

”Chiar dacă ne așteaptă ani de teste clinice pentru a determina eficiența descoperirii, este extrem de important să încercăm și abordări extreme. Momentan, testul este experimental, dar tehnologia avansează rapid și în viitorul apropiat aceste teste ar putea revoluția medicina și capacitatea de a depista mai multe boli din faze incipiente”.

Determinarea ADN-ului tumoral în probele de sânge este cunoscută ca biopsie lichidă și reprezintă o cheie extrem de importantă în tratarea pacienților diagnosticați cu cancer. Astfel se poate urmări dacă oamenii răspund la tratament, dar și dacă se află în faza incipientă a unei recidive.

Totuși, această abordare depinde de numărul suficient de mare al mutațiilor din ADN pentru a depista urme ale cancerului. Dacă este prea mic, în continuare nu se poate depista un potențial cancer rezidual.

Studiul publicat în jurnalul Science Translational Medicine precizează că prin intermediul analizei genetice a tumorilor focalizată pe mutațiile individuale, biopsia ar putea fi de zece ori mai eficientă.

Până de curând, biopsia lichidă putea identifica maximum 100 de mutații, dar prin intermediul noii tehnologii se pot localiza mii de mutații în sânge, crescând șansele de a depista o eventuală recidivă.

Acest test prezintă și avantajul de a avea necesitatea unei cantități infime de sânge, acesta fiind prelevat din deget. Fiecare individ ar putea să își efectueze prelevarea acasă și ar putea trimite eșantionul pentru teste la un laborator.

Michelle Mitchell, directorul executiv al Insitutului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie, a precizat că biopsia lichidă revoluționează orice aspect al tratării cancerului, de la o depistare precoce la un tratament personalizat și o monitorizare pe o perioadă extinsă de timp.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră